Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

"Mavi Kurt" endişesi

Erdoğan'a Yunanistan'da hiçbir Türk Başbakan'a gösterilmeyen bir ilgi var. Her adımı ilgiyle takip ediliyor. Başbakan, bugün Batı Trakya'da. Yunan milliyetçilerin olay çıkarmasından korkuluyor

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Atina ziyareti Yunan ağırlama standartlarına göre oldukça görkemliydi. Erdoğan'ın ziyaretinin "yarı resmi-yarı özel" özelliği, Türk-Yunan ilişkilerinin eskiye oranla daha değişik bir aşamaya geldiğini gösterdi. İşte Yunan tarafının bu geziye bakışı:

* Başbakan Erdoğan, Atina'nın her yerinde halk tarafından selamlandı.

* Yunan TV ve radyoları normal programlarının akışlarını yarıda kesip Erdoğan'ın ziyaretini "adım adım" izleyen gazetecilere bağlandı. Bu, Yunan medyasında ender rastlanır.

* Nataşa Karamanlis, yemek sırasında çalan Yunan müziğinden hoşlandığını sezdiği Emine Erdoğan'a ertesi gün; aynı şarkıları içeren bir CD hediye etti. Emine Hanım ise Nataşa'ya ikiz çocukları için "nazar boncuğu" ve içinde döner bir balerin bulunan iki adet cam küre hediye etti..

KIRMIZI HALI SERİLDİ

*
Erdoğan'ı karşılama törenlerinin, Yunanistan'ı ziyaret eden cumhurbaşkanları onuruna düzenlenenlerle aynı olması da dikkat çekti. Başbakanlık sarayına kırmızı halıların serilmesi, Yunan silahlı kuvvetlerinin 3 kuvvetinden oluşan askeri bandonun "seferber" edilmesi ve bakanlar kurulu üyelerinin Erdoğan'ı karşılamak için sıra sıra dizilmesi verilen önemin bir göstergesiydi..

* Erdoğan'ın, Ruhban Okulu'yla ilgili söylediği "Siyasi irademizi gösterdikçe bu gibi sorunlar tez zamanda çözülür" sözlerine tanık olan Yunan politikacılar, ülkelerinin Ege kıtasahanlının belirlenmesi için Uluslararası Lahey Adalet Divanına götürülmesi yolundaki ısrarından vazgeçmiş olabileceğini dile getirdi. Eski Kültür Bakanı Evangelos Venizelos da şu ilginç teoriyi geliştirdi: Yunanistan olarak 30 yıldan bu yana Kıbrıs'ta BM gözetimi altında iki kesimli, iki yönetimli birleşik bir Kıbrıs Cumhuriyeti istiyorduk. Bu bize verilince, "hayır" dedik. Şimdi ola ki Türkiye, Lahey'e gidelim dedi, Lahey'den çıkacak mahkeme kararını biz beğenmedik. Yine "hayır" dersek ne olacak? Yunanistan'ın prestiji yine yara alacak. Bu nedenle Atina'nın hangi konuya nasıl yaklaşmak istediğini önceden saptaması şart...

* Başbakan bugün Batı Trakya'ya gidiyor. Korkulan, bölgedeki Türkler'in bayrak açıp Türkiye sloganı atması ve bunun bölgedeki Yunan milliyetçileri kışkırtması. Yetkililer, "Mavi Kurtlar" diye anılan milliyetçilere karşı sıkı önlem aldı.

KARAMANLİS İSTİKLAL MARŞI'NI FARKETMEYİP YÜRÜYÜNCE...

İki Başbakan, askeri bandonun karşılama marşlarıyla başbakanlık sarayına yürürken ilginç bir olay yaşandı. Bando, yabancı konuğu karşılama marşını kesip aniden İstiklal Marşı'nı çalmaya başladı. Erdoğan da ilk notaları duyar duymaz olduğu yerde saygı duruşunda bulundu. Ancak yanında ilerleyen Karamanlis farkına varamadı. Erdoğan'ı ilerlemesi için kolundan çekti. Ne olduğunu anlayınca o da saygı duruşuna geçti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA