Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Anahtar: Kocaoğlu

CHP'nin İzmir cephesi tam bir kaynayan kazan durumunda. Büyükşehir'e aday adayı olanları dışarıda tutarsak, 29 ilçede 178 aday adayı var. Elbette demokrasi açısından çok renkli bir görüntü; ama tüm aday adayları aynı oranda iddialı. Kiminle konuşsanız, sağduyusunu koruyanlar dışında, çoğunluk kendi adaylığına kesin gözüyle bakıyor. Oysa önümüzdeki süreç, sürprizlerle dolu.
CHP siyasetinin karmaşıklığının üzerine yapılan araştırmalar, eğilim yoklamaları eklendiğinde, bu kez yerelde farklı tablo ortaya çıkacak. Daha önce vurguladığımız gibi, CHP'nin haritasını şu anda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Aziz Kocaoğlu belirleyecek. Önceki gün Kocaoğlu'nun yeniden başkan adaylığı için başvuru yapmasını bekleyenler yanıldı. Aslında sonuç siyaseten beklenen görüntüydü. Çünkü İzmir gibi bir kentin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı yürüten kişinin, seçimden 7 ay önce diğer aday adaylarıyla eşit çizgide durması mantıklı değil. Sonuçta Aziz Kocaoğlu'nun bu tutumu, aday olmadığını göstermiyor. Sadece bir süre daha bekleyeceğini gösteriyor. Kocaoğlu'nun gönlünde, yeniden aday olmak isteği öne çıkıyor gibi.

HER ŞEY PARTİNİN TERCİHİNDE

Doğal olarak Aziz Kocaoğlu'nun beklentisi, kendisinin aday olması yerine, CHP Genel Merkezi ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından, eli havaya kaldırılarak yeniden Büyükşehir adayı ilan edilmesi.
Böyle olacak mı? Bunu şu an bilemiyoruz. Manipülasyondan uzak, net araştırmalarda çıkan sonuçlar, sanıyorum CHP'nin büyükşehir aday tercihinde, çok somut rol oynayacak. Kocaoğlu'nun, kendi isteğiyle adaylıktan vazgeçeceği görüşüne çok katılamıyorum. Ancak partinin tercihi değişirse, durum farklılaşabilir. Yine de Kocaoğlu, iki dönemlik başkanlığını yeterli görür; gelecekte ilk genel seçimde makro siyasete yönlenmek isterse; bu konuda yeni bir ideolojik duruşla, partisine katkı getirme niyetinde olursa, farklı bir süreç yaşanır. Ama bu konumda da, İzmir'in şekillenmesinde etkin rolü olacaktır. Her 2 durumda da, Büyükşehir için en güçlü adayların başında, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan geliyor. Hakan Tartan, CHP Genel Merkezi'ne başvurdu. İlk bakışta yarış Aziz Kocaoğlu ile Tartan arasında gibi.

'SOYER'LER SÜRPRİzİ OLUR MU?
Çok sürpriz bir isim ise Aziz Kocaoğlu'nun destek verebileceği görüntüsü çizen ve ismi gazeteci Süleyman Gençel'in köşesinde gündeme getirdiği Mehmet Soyer. İkinci Soyer ise Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; başvuru yapmadı, ama nazik açıklamasıyla CHP'den Büyükşehir beklentisini gündeme taşıdı. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan da, Büyükşehir için başvurusu beklenen, ama yapmayan isimlerden. Aslan, açıklamalarıyla iddiasını sürdürüyor. Hüseyin Aslan'ın beklentisi de, CHP Genel Merkezi tarafından, İzmir Büyükşehir Başkanlığına aday gösterilmek yönünde.

ANAhTAR NEREYE ÇEVRİLECEK?
Canan Arıtman
da, Büyükşehir için başvuran isimlerden. İzmir'de etkin bir kadın ismi. Ama Genel Merkez düzeyinde, nasıl bir yaklaşım olur; yapılan araştırmalarda ismi hangi sırada çıkar? Bunlar önemli kıstaslar. Adaylık için başvuran İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ise son dönem tartışılan söylemleriyle dikkat çekmişti. Elbette bir bölüm insanın sempatiyle karşıladığı bu söylemleri, çok sayıda insan tarafından da, büyük tepkiyle karşılanmıştı. Yani Birgül Ayman Güler'in bu portreyle, bu yarışta öne çıkması zor görünüyor. Kanımca İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da, sessizce, dikkatle bekleyen noktada duruyor.
İlçeleri değerlendirmek başka yazının konusu. Ama şurası bir gerçek ki; CHP İzmir'in anahtarı, Aziz Kocaoğlu'nun elinde.
Bakalım Başkan Aziz Kocaoğlu, anahtarı hangi yöne çevirecek?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA