Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Ayakkabı boyacısına özürlü maaşı yok

Devlet muhtaç özürlüye istenen ölçüde olmasa da maaş veriyor. Bu maaşla kısıtlı olsa da ihtiyaçlar bir ölçüde gideriliyor. Ancak bazı işgüzarlar özürlü maaşını bağlarken türlü taktik uyguluyor. Bu konuları daha önce yazdım. Tekrar etmemin anlamı yok. Ancak Hayati Taş adlı okurumun başına gelenleri dinleyince fukara özürlünün nasıl bir cendereden geçtiğini bir kez daha anladım. Gelin, özürlü vatandaşımız neler yaşamış, birlikte tanık olalım.
Yüzde 56 raporlu, doğuştan engelli biriyim. Kimseye muhtaç olmayayım diye bir köşe başında ayakkabı boyacılığı yapıyorum. Allah'a şükür 3-5 kuruş kazanıyorum. Yaptığım iş yazları iyi ama kış aylarında kötü. Bir komşum "Devlet size özürlü maaşı veriyor. Şansını denesene" dedi. Hemen ilgili kuruma gittim. İstenen belgeleri verdim. İki memur eve gelip durumumu gördü. Aradan 2 yıl geçmesine rağmen maaşım bağlanmadı. Ayakkabı boyacılığı, maaş almama engel mi?
Değerli okurum, önce sizi azminizden dolayı kutlarım. Evinde buzdolabı, çamaşır makinesi ve TV olduğu gerekçesiyle, bir özürlüye "Muhtaçlık sınırının üzerindesin" denilerek maaş bağlanmadığını duydum, gördüm ve yazdım. Ayakkabı boyacılığı yapan birinin muhtaçlık sınırını aştığına ise ilk kez şahit oluyorum. Size nasıl yanıt vereceğimi de bilemiyorum. Bildiğim, kontrole gelen görevlinin yaptığı, işgüzarlıktan başka birşey değil. Ankara'da bulunan SGK Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü'ne durumunuzu belirten bir dilekçeyle şikâyette bulunun.

SGK'sı olmayana tedavi hakkı

Tedavi giderlerimi karşılayacak ne gücüm, ne de sosyal güvencem var. Benim gibi özürlü biri sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanabilir? İsimsiz /Kırıkkale
Sevgili okurum. Tedavinizi üç şekilde yaptırabilirsiniz.
1-) 3816 sayılı Yasa kapsamında alacağınız yeşil kartla,
2-) 3294 sayılı Yasa kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kanunu (Fak-Fuk-Fon) ile,
3-) 5510 sayılı Yasa kapsamında ikamet ettiğiniz yerdeki SGK'ya "Genel sağlık sigortası için tescil istiyorum" açıklamalı bir dilekçeyle başvurmanız halinde de tedavinizi yaptırabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA