Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Kot taşlayana malulen emeklilik

Torba Yasa yürürlüğe girdi; hayırlı uğurlu olsun. Mevzuattan canı yanan engelli okurlarımız "Torba Yasa'da bizler için bir şey var mı? Acaba ucu bize dokunur mu?" diye soruyor. Biz de okurlarımızın isteğini kırmayıp torbanın ağzını açtık. Bakalım engelleri kaldıracak ne gibi yeni uygulamalar var? Yoksa yine sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek mi yiyecek, diyerek torbanın içine elimizi attık. İşte TBMM'de kabul edilip, Cumhurbaşkanı Gül'ün de onayladığı, 113 maddelik "Torba Yasa"daki yeni düzenlemeler:
Kamuoyu tarafından "kot taşlama" olarak bilinen silikozis hastalarına malulen emeklilik hakkı getirildi. Yeni düzenlemeyle sigortalı olmayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 15 kaybedenlere SGK tarafından "iş görememezlik ücreti" adı altında aylık bağlanacak. Ayrıca yasa hükmüne göre maaş alırken ölen silikozis hastasının eşi ve çocukları da aylık alabilecek.
Özürlü memurlara, isteği dışında gece nöbeti ve vardiyası yaptırılmayacak. Ayrıca memura, uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı halinde 18 aya kadar, diğer hastalık hallerinde ise 12 aya kadar izin verilecek.
Özürlülerin devlet memurluğuna alınma sınavları, merkezi olarak yapılacak.
Görme engellilerin talep etmesi halinde, imza atarken şahit aranacak. Aksi takdirde görme engellilerin imzasını el yazısı ile atması yeterli olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA