Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Özürlü çalışana malulen emeklilik

Çalışan özürlü okurlarımız soruyor: "Malülen emekli olabilir miyiz?"

SGK Kununu'na göre belli kuralları taşımak şartıyla tabii ki olabilirler…

Şimdi gelen sorulara mevzuata göre yanıt verelim; şartları öğrenelim.

SORU: 26 Nisan 2001'de sigorta girişim var ve halen çalışıyorum. 2011'de yüzde 45 özürlü raporu aldım. 3 bin 350 prim günümle ne zaman emekli olabilirim? Hatice Biçer

CEVAP: 5510 sayılı SGK Yasası'ndaki hükme göre yüzde 45'lik oranla emeklilik süreniz 19 yıl 4 bin 240 gün. Buna göre, 890 gün daha prim ödeyip, 8 yılı tamamladığınızda emekli olabilirsiniz.

SORU: Babam 1962 doğumlu. Geçirdiği iş kazası nedeniyle iki koluna platin takıldı ve ameliyatında koldaki kalp damarı kesildi. Babam aynı zamanda epilepsi hastasıdır. Hastaneye başvurduk yüzde 49 "süreklidir" rapor verdiler. Vergi indirimi için aldığımız bu raporu Ankara'ya gönderdik ama oranı yüzde 32'ye düşürdüler. İki kez itiraz ettik ve yine puanı düşürdüler. Artı rapor almaktan usandık. Acaba ilk raporu kullanmamızda bir sakınca var mı? Varsa nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? Sultan Çolak

CEVAP: Değerli okurum. Öncelikle geçmiş olsun. Ne yazık ki, Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu, "vergi indirim belgesi" için alınan rapor oranlarını budama inadından vazgeçmiyor. Tabii bu, "budama inadı" mağdur sayısının artmasına yol açıyor.

Size önerim. Vergi indirimi için elinizdeki 49'luk "sürekli" ibareli raporla Maliye'ye tekrar müracat edin. Çünkü, mevzuat gereği "sürekli" sakatlığı olanların yeni bir rapor almasına gerek yok. Maliye'nin tutumu yine değişmezse dava açıp çatır, çatır hakkınızı alırsınız.

Değer sorunuza gelince. Babanızın yüzde 49'luk "sürekli" ibareli raporunu rahatça kullanabilirsiniz. Ayrıca vergi indirim belgesi peşinde koşmanıza gerek yok. Çünkü babanız iş kazası geçirip sakat kalmış. Kanun gereğince "Malulen emekli olma hakkı bulunuyor. Zaman geçirmeden SGK'ya müracaat edip işlemlerinizi başlatın.

SORU: 2002 sigorta girişliyim. İlk işe girdiğimde engel oranım yüzde 45'ti. Ancak sakatlığım giderek yükseldi ve aranım yüzde 73 oldu. 1830 günle malulen emekli olabilir miyim? eğer malülen emekli olamazsam hangi şartlarda emekli olabilirim. Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler. Canan Elmastaş

CEVAP: Canan Hanım. Bir üst soruda cevapladığım konu sizin durumunuzla paralellik taşıyor. Ama sizin durumunuz farklı. SGK'ya göre, ilk işe başladığınızda engelli olmanızdan dolayı malulen emeklilik hakkınız yok. Ancak erken emekli olma hakkınız var. 15 yılı tamamlayıp 2 bin 130 gün daha prim ödeme koşuluyla özel statüde emekli olabilirsiniz.

Ancak sizi daha iyi aydınlatmak için SGK Kununu'na bakalım. İşte malulen emeklilik şartları:

- En az on yıldır sigortalı olması ve toplam olarak 1800 gün uzun vadeli sigorta kolları primi ödemesi,
- Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul ise sigortalılık süresine bakmadan 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,
- Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılması, faaliyetine son vermesi ve görevinden ayrılması
- Kuruma yazılı talepte bulunması
- Kendi nam ve hesabına bağımsız kapsamında sigortalı ise kendi sigortalılığı nedeniyle Kuruma genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin borcu olmaması, gerekmektedir.

Yukarıda saydıklarım "benim durumumu anlatıyor" diyorsanız, SGK'ya müracaat ediniz.

Sorularınız için iletişim bilgileri:

Faks: (0212) 354 34 69
Tel : (0212) 354 34 76
e-posta: cemalettin.gursoy@sabah.com.tr
SMS: CG yazıp 4122'ye gönderin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA