Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Başarıyı etkileyen özellikler

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE GELİŞİM DÜZEYİ: Gelişim düzeyi ve zeka, okul başarısı ile ilişkilidir. Ama bu tek başına, başarı için yeterli değildir. Kendine güven ve saygı, iyi insan ilişkileri, kaygıyı kontrol edebilme, daha az kimlik çatışması ve en önemlisi gerçekçi bir amaca sahip olma, okul başarısını olumlu etkiler.
ARKADAŞLAR: İçinde bulunduğu grubun ya da yakın arkadaşlarının değerleri başarıyı etkiler. Arkadaşlarının başarıya verdikleri önem, hedefleri olması, çalışma ortamı yaratması başarıyı arttırır.
MOTİVASYON: Okul başarısı için çocuk ve ergenin motive olması gerekir. Motivasyonu sağlayan çeşitli etkenler vardır. Bunlardan biri çevredir. Eğer çocuk ve ergenin ve okulun bulunduğu çevre düzenli ise herkesin okula yönelik ilgisi olumluysa özendiricidir.
Koyulmuş kesin bir hedef başarıyı artırır. Ama ergenlerin çoğu için ne yapmak istediğini bilmek zor olur. Ergene zorla hedef yaratılamaz. Ama yetenekleri doğrultusunda, okul ve öğretmenle işbirliği yaparak yönlendirmek yarar sağlar.
AİLE: Bağımsızlığa, yeteneğe, etkileşime önem veren ailelerin çocukları daha başarılı olabilmektedir.
Olumlu aile-çocuk ve ergen ilişkisi, başarının temel koşullarındandır. Hiç ilgilenmeyen ya da aşırı baskı yapan aileler başarıyı olumsuz etkilemektedir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA