Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Yaz tatili sendromu

Okullar kapanıyor. Uzun bir tatil öğrencileri ve aileleri bekliyor. Bazı aileler yaz boyu çocuklarının ne yapacaklarını düşünmeye başladı. Yaz okulu seçenekleri ve bütçeler gözden geçiriliyor. Kimi aileler aile büyüklerine güveniyor. Çocuklara sorduğum zaman en çok aldığım yanıtları sıralarsam, "Tatile gideceğim", "Hiç" ve "Bilmiyorum". Bu yanıtların hepsinin ortak noktası plansızlık.
Tatil uzun bir okul sürecinin sonunda dinleme süresidir. Ancak bizim sistemimizde oldukça uzun bir yaz tatili var. Okullar açıldığı zaman çoğu kez düzenin bozulmuş olduğunu, çocukların uyku saatlerinin değiştiğini, alışkanlıklarının kaybolduğunu, okuldan uzaklaşıldığını görmenin nedeni plansızlık. Okula gider gibi düzenin sürmesi gereken şeyler, okul zamanına göre değişebilecekler iyi ayrılmalıdır.
Tatil olması çocukların gelişimleri için gerekli olan gece uykusuna daha geç gitmelerini gerektirmez. Tatil, sonsuz TV, bilgisayar, tablet kullanma demek de değildir. Kontrolü kaybetmeden, yaşa göre düzgün ayarlamaları yapmak, gün içine bölünmüş ama zamanı belli birer saatlik kitap okuma, ders tekrarı vb aktiviteleri yerleştirmek bu sorunları engeller. Ama geride doldurulması gereken yaklaşık üç aylık bir zaman kalacaktır.
Maddi sorunu olmayan ailelerin özellikle ergenlik dönemi çocukları için yaz okulları, yurtdışı kampları, dil okulları seçenekleri doğru seçimlerdir. Spor aktiviteleri, eğlenme ve spor yapmış olma dışında yararlar da taşırlar. Basketbol, futbol, voleybol gibi takım oyunları paylaşmayı, paslaşmayı, arkadaşlarla iyi geçinmeyi öğretir.

EVDEN UZAKTA
Yaz tatillerinde büyükanneler ve babalar kurtarıcı olabiliyor. Kimi zaman aynı şehirdeki evlerinde, kimi zaman başka şehirlerde ya da yazlıklarda çocukların bakımına destek oluyorlar. Bu çözümün getireceği en büyük sıkıntı, büyüklerin çocuğun ebeveynleri kadar net kurallar koyamamaları. Bu durum aileler için sıkıntı yaratacaktır. Çocuklar 11 yaşından önce tanımadıkları bir ortamda ayrılığa katlanamazlar ve sorun çıkar. 11 yaşından sonra, iki haftayla başlamak üzere tanımadığı ortamda kalabilirler. Özellikle, anne-babaya aşırı bağımlı çocukların kendi kendilerine yetebildiklerini görmeleri açısından bu ayrılık yararlı olur.
Çocuklar ve siz yaz tatiline hazır mısınız? Unutulmamalı ki çocukların her şeyden çok aileleri ile paylaşacakları zamana ihtiyaçları var. Onlara devamlı gidecek bir yer bulan, kendileri ile gittikleri tatilde arkadaşları var diyerek onunla eğlenceyi, tatili paylaşmayan aileler hem çocuklarının gelişimine yapacakları olumsuz etkiyi, hem de hızla büyüyen çocukları ile geçirecekleri kısıtlı keyifli zamanları kaçırdıklarını unutmasınlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA