Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ATİLLA DORSAY

Uçan süpürge 15 yaşında

Ankara'nın tümüyle kadınların elinden çıkan tek festivalimiz olan Uçan Süpürge'si, 15. yaşına ulaşmış. Zaman ne çabuk geçiyor! İşe başlamalarını dün gibi hatırlıyorum. Ve işte 15. Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 41 ülkeden 115 filmle seyircisini bekliyor. Festival 10 Mayıs gecesi Ankara'da Devlet Opera ve Balesi salonundaki törenle başlayacak. O gece, bu yıl sinemada 40. yılını kutlayan Hale Soygazi, onur ödülü alacak. Türkiye sinemasının en üretken kadınlarından Bilge Olgaç'ın anısına düzenlenen Başarı Ödülleri ise, özgün ve başarılı oyuncularımız Füsun Demirel ve Serra Yılmaz'ın olacak. Festival programında Faslı feminist yönetmen Farida Benlyazid'in seçkisi olacak. Farida'nın seçtiği filmlerin yönetmenleri, eleştirmen Alin Taşçıyan eşliğinde izleyiciye Mağrip'i getirecek ve bu bölgede kadınların yönetmenlik deneyimlerini aktaracak. Yönetmenin hazırladığı özel seçkide, kendi filmlerinin yanı sıra Selma Bargach, Narjiss Nejjar ve Leila Kilani'nin filmleri de yer alacak. Bir başka toplu-gösteri, Finlandiya'dan onur konuğu Saara Cantell'in filmleri. Çeşitli festivallerde ödüller almış sanatçının bu filmlerinin yanı sıra, dansı odak alan ve aynaları önemseyen kısa filmler de var. Yönetmen, besteci, şair, yazar Vietnamlı Trinh Minh-ha Avrupa, Asya, Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda da sinema, sanat ve feminizm üzerine dersler vermiş bir akademisyen. Halen Kaliforniya Berkeley Üniversitesi'nde ders veren sanatçının filmleri de kendisiyle birlikte Ankara'da seyirciyle buluşuyor. Ayrıca Portekiz'den Terasa Villaverde, Japonya'dan Naomi Kawase ve Belçika'dan Chantal Akerman da yepyeni filmlerini sunacak.

KISA FİLMLER DE YARIŞIYOR
Geçtiğimiz yıllardaki gibi, festival bu yıl da bir kısa film yarışması açtı. 'Size baba diyebilir miyim?' başlıklı yarışmaya katılan filmlerin erk ve erkeklik inşası üzerinden 'baba'yı sorgulaması bekleniyor. Altıncı festivalden beri seçtiği jüriyle katılan FIPRESCIUluslararası Film Eleştirmenleri Birliği de yine ödül verecek. Bu ödüle aday filmleri ise Sevin Okyay seçecek. Bu güzel olaya başından beri sempati duydum. Kadınlarımızın kendilerini ifade etmeye öylesine gereksinmeleri var ki... Bu nedenle, çağrıları üzerine bir gün için Ankara'ya gelecek ve 26 Nisan'daki basın toplantılarına katılacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA