Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

SPA gibi otomobiller geliyor

Otomotivciler sürücü ve yolcuların sağlık durumunu tarayan, gerek gördüğünde masaj yapan, iç aydınlatmayı veya havalandırmayı ayarlayan otomobiller üretmek için kolları sıvadı

Sonunda bu da oldu. Otomobiller sadece ulaşım aracı değil, artık SPA gibi sağlık hizmeti de verecek. Müşterilerin sağlığını düşünen otomotiv markaları, geleceğin otomobillerinde, sürücülerin ve yolcuların daha sağlıklı zaman geçirmeleri için çalışmalar yapıyor. Fitness için kaybettikleri zamanı otomobilde telafi etmeleri için kafa yoruyor. Bu konuda öncülük yapan markalardan biri Alman Audi. Flying Health Incubator şirketiyle ortak araştırmalar yapan Audi mühendislerinin hedefi, şimdilik sadece konsept araçlarda kullanılan sürücünün ve yolcunun fiziksel durumunu ve sağlığını sürekli tarayan sistemleri geleceğin otomobillerinde gerçeğe dönüştürmek.

SAĞLIK MERKEZİ GİBİ
Bu kapsamda geliştirilen Audi Fit Driver sistemi, sürücünün ve yolcuların otomobile bindiklerinden daha sağlıklı ve daha rahatlamış inmelerini amaçlıyor. Sistemin böylece, sürücülerin daha konforlu, stressiz araç kullanımı ve yol güvenliğinin artırılmasına katkı sağlaması hedefleniyor. Audi Fit Driver sistemi, sürücü veya yolcuların hayati belirtilerini, otomobil içindeki sensörler ve kol saati gibi taşınabilen bir cihaz yardımıyla sürekli kontrol ediyor.

SENSÖRLER TAKİPTE
Bu sensörlerden aldığı verilerden hareketle gerek görüldüğünde de koltuklardaki masaj özelliğini çalıştırıyor, yolcu veya sürücülerin ruh halini canlandırmak, onları rahatlatmak için uygun müzikleri çalıyor. İç aydınlatmayı duruma göre artırıyor veya azaltıyor. Araç içi sıcaklığı düzenliyor. Hâlâ geliştirme aşamasında olan sistem ile de sürücünün aracı kontrol edemeyeceğine karar veren sistem, aracı otomatikman kontrollü bir şekilde sağa çekerek, güvenliği sağlıyor.

ARAÇ İÇİNDE ORKİDE BİLE YETİŞİYOR
Otomobilleri sağlık ocağına dönüştürme amacıyla çalışmalar yapan markalar arasında Audi'nin yanı sıra Lexus ve Toyota da var. Audi ve Toyota, geleceğin otomobillerinde bu sistemi uygulamaya çalışırken, Lexus'un bugünkü mevcut modellerinde benzer sistemler bulunuyor.
Örneğin, bazı Lexus modellerinde yer alan Nanoe teknolojisine sahip klima, yaşlanmayı geciktiriyor. Klima 20 ila 50 nano metrelik, su molekülleri salıyor. Bu negatif iyon yüklü su molekülleri, hem havayı temizliyor hem de içerideki kokuyu yok ediyor. Stresten uzaklaştırma özelliğine sahip bu sistem, bir yandan da cildi ve saçı nemlendirerek yaşlandırmayı geciktirici bir etki sağlıyor.
Bu sistem sayesinde Lexus'un içinde orkide yetiştirmek bile mümkün. Işığa, sıcaklığa ve neme çok hassas olan orkideleri doğal ortamda yetiştirmek zorken, Lexus çalışanları araç içinde 50 adet orkide yetiştirmeyi başardılar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA