Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Bitkisel çay içerek rahatla, arın enerjini artır

Günlük hayatın yıpratıcı etkilerine karşı koymak için bitki çaylarından faydalanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta harmanlayacağınız bitkilerin içeriklerine dikkat etmek

Gün içinde yaşadığımız stres, hava kirliliği, sigara dumanı ve birçok kimyasal nedeniyle vücudumuzda toksin yükünün artması ve her gün yataktan enerjisiz uyanmak hayat kalitemizi de olumsuz etkiler. Araştırmalar sağlıklı beslenme planı ve hafif aktivitelerin yanı sıra toksinlerden arınmak ve kışın ağırlığını üzerimizden atarak enerjik uyanmak için düzenli bitkisel çay içiminin etkili olduğunu belirtiyor. Bitkisel çaylar içerdikleri bitkilere göre ruh halini iyileştirerek rahatlama, doğal yapılarındaki antioksidanların gücü ile toksinlerden arınma ve keyif vererek enerjiyi artırmada kısa sürede etki gösteriyor. Öncelikle bitkisel çayların rahatlama, arınma ve enerjik hissettirme etkilerinden yararlanmanın harmanlayacağınız ya da poşet çay olarak hazır harmanlanmış bitkilerin içeriklerine bağlı olduğunu unutmamalısınız. Ve içilecek çayın bu önemli etkileri için demleme süresine de dikkat etmelisiniz. Çünkü bitkisel çay çeşitlerinin doğal yapısında bulunan sağlığa yararlı tanen, vitamin ve polifenollerin sıcak suda üç-dört dakika bekletmeyle geçtiğini belirtmeliyim. Günlük hayatın yorucu etkilerine karşı koymak istiyorsanız sizlere önereceğim rahatlatıcı, toksin atıcı ve enerji artırıcı etkisi olan bitkisel çayları kullanmanız yeterli olacak. Bu kürde dikkat etmeniz gereken birinci konu doğru harmanlanmış bitkisel çaylar hazırlamak. İkinci nokta birer haftalık kürler halinde olmak üzere üç hafta içmeyi alışkanlık haline getirmek. Tarçın, kuru karanfil, bal ve limonla bitkisel çaylarınızın lezzetine lezzet katmayı da sizlerin tercihine bırakıyorum.

RAHATLATICI VE STRESİ AZALTICI ÇAYLAR:
Rezene ve nane yaprağı harmanı
Yeşil çay ve bergamot yaprağı harmanı
Papatya çiçeği ve papatya yaprakları harmanı

TOKSİN ATARAK İÇTEN GELEN ARINMA SAĞLAYICI ÇAYLAR:
Kuşburnu ve bamya çiçeği harmanı
Zeytin yaprağı kabuğu, biberiye, mate, yeşil çay, barut ağacı kabuğu ve kekik harmanı
Sinameki, kiraz sapı, biberiye, huş ağacı yaprağı, rezene ve mate yaprağı harmanı

ENERJİK HİSSETMEYİ SAĞLAYAN ÇAYLAR:
Yeşil çay ve nane yaprakları harmanı
Biberiye, mate, funda otu, yeşil çay, barut ağacı kabuğu, kekik, rezene ve ısırgan otu harmanı
Elma dilimleri, bamya çiçeği, kuşburnu, böğürtlen yaprağı, portakalın kabuğu ve mürver harmanı

HAFTANIN İYİLEŞTİRİCİ FORMÜLÜ

Toksinlerden uzaklaştıran 'çay buz' tarifimi sizlerle tanıştırmak istiyorum. Bu karışımı, yaz aylarında ikindi zamanı ara öğünde zevkle tüketebilir, ferahlayıp enerjinizi artırabilirsiniz.

MALZEMELER:

1 poşet kuşburnu ve bamya çiçeği içeren poşet çay
1 dal tarçın
1 çay kaşığı kuru karanfil
1 tatlı kaşığı bal
125 ml su

YAPILIŞI:

Sıcak suya poşet çayınızı koyun ve 3-5 dakika demleyin. Demlendikten sonra içine tarçın ve karanfili koyun balla karıştırarak lezzetlendirin. Bardağa dondurma çubuğu koyarak buzlukta dondurun. Çay buzunuz hazır.

HAFTANIN BİLİMSEL NOTU

Uzmanlar bir içeceğin günlük sıvı alımına desteğinin olabilmesi için kalorisiz ve besleyici biyoaktif bileşenlerinin olması gerektiğinin altını çiziyor. Yani su sıvı desteği için en önemli içecek. Çünkü iyonize birçok minerali doğal olarak içerir ve kalorisizdir. Bilimsel raporlar günlük sıvı ihtiyacının ortalama 2-2.5 litre olduğunu ve bu sıvı gereksiniminin yaklaşık 1 litre kadarının siyah, yeşil ya da bitkisel çaylardan gelmesinin sağlıklı beslenme alışkanlığında yeri olduğu söylemekte. Çayların suyla demlendiğinde teanin, flavonoid, az miktarda kafein ve mineralleri de içerdiği için sağlıklı içecek olarak algılandığını da bilim komiteleri açıklamakta. Çeşitli çayların (siyah, yeşil, mate vb) 200 ml'si yaklaşık 40-50 mg kadar kafein içerir. Günde dört fincan çay içildiğinde uluslararası kuruluşların sağlıklı beslenmede önerdiği maksimum 300 mg kadar kafein alımı aşılmayacağından çaylar, günlük sıvı desteğine yardımcı olması açısından tüketilebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA