Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Oruçtan normal yeme düzenine geçerken...

30 gün sahur yapmaya alıştıktan sonra normal düzene geçerken dikkat edilmesi gereken en kritik nokta; sahurun gece yemelerine dönmemesi. Bunun için tavsiyem arife gününde sahur yapmadan orucu tutmanız. İftar, ara ve yatmadan önce hafif bir öğün ile orucunuzu tutun. Bayram sabahı da erken kahvaltı yaparak beslenme alışkanlıklarınızı normale döndürebilirsiniz

Ramazan boyunca öğün düzeni tamamen değişeceğinden bayram sabahı kahvaltılarınızın düşük kalorili, liften zengin ve doyurucu protein kaynaklı besinlerden oluşmasına özen gösterin. Yumurta, az yağlı peynir, zeytin ve tam tahıllı ekmekten küçük porsiyonlarda tabağınıza koyun ve yanına bol taze domates, salatalık, taze maydanoz ile biber çeşitleriyle zenginleştirin. Salam, sucuk, pastırma ve tereyağından uzak durun, poğaça gibi hamur işlerini tüketmeyin. Çünkü Ramazan Bayramı nedeniyle gün içinde sağlıklı tatlılardan tüketeceksiniz. Ramazan Bayramı süresince ağır şerbetli tatlılar, şekerleme ve çikolatalar yerine hafif alternatifler olan sütlü tatlılar ve dondurmaya öncelik verin. Evinizde gelen misafirlerinize tatlı ikramlarını hem porsiyon açısından hem de kalori içeriği bakımından sağlıklı beslenme önerilerine uygun hale getirin. Sütlaç veya muhallebi gibi tatlıları komposto kasesinde sunun. Hijyenik koşullarda üretilmiş, güvenilir dondurmaları iki büyük veya üç küçük top olarak servis edin. Ya da hamur tatlıların miktarını azaltın. Mesela iki parça hamur tatlısını üzerine 1-2 top dondurma koyarak lezzetlendirin. Çünkü sütlü tatlılar ve dondurmanın şeker oranı diğer ağır şerbetli tatlılara göre oldukça düşük. Uygun miktarda tüketildiğinde kan şekeri üzerinde olumsuz etkileri de bulunmuyor. Burada sizlere uyarım soğuk zincirde muhafaza edilen güvenilir markaların ambalajlı ürünlerini tüketmeniz. Ramazan sonrası kalorili ve yağ oranı yüksek yiyecekleri tercih etmeyin. Ramazan Bayramı ve onu takip eden günlerde tüketilecek yağlı yiyecekler hızlı kilo almaya, hazımsızlık ve mide bulantısına neden olabilir. Yemeklerinizi mümkün olduğunca az bitkisel yağ koyarak hazırlayın, bu geçiş döneminde sebze ve kuru baklagil yemeklerini her iki ana öğünde bulundurun. Süt ve yoğurdu az yağlı olarak tüketin. Kırmızı eti azaltın, onun yerine yumurta tercih edin. Restoranda ızgara balık, taze otlardan hazırlanmış mezeler ve bol salata yiyin. Bayram ziyaretlerinde çay ve kahve vazgeçilmez içeceklerdir. Günde beş fincan kadar açık siyah, bitki, meyve ve yeşil çay, iki fincan kahvenin üzerine çıkmayın. Öğünlerden önce ve öğün sırasında bol su veya birer bardak doğal maden suyuna öncelik tanıyın. Acıktıkça taze mevsim meyveleri tüketin. Kiraz, karpuz, kavun, yeşil erik, elma, çilek ve nektarin hem su oranları hem de kalorileri düşük meyveler olduğunu unutmayın.

HAFTANIN BİLİMSEL NOTU
Yeterli ve dengeli beslenme için tüm besin öğelerinden (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller) her gün vücut için gereken düzeyde almak gerekiyor. Dondurma, içeriğindeki protein ve karbonhidratın yanı sıra A, D ve E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, gibi mineralleri ile iyi bir tatlı alternatifidir. Dondurma önerilen şekil ve miktarda tüketildiğinde en hafif tatlılardan biridir. Sütlü ve meyveli seçenekleri daha az kalori içermektedir. Ayrıca dondurma yemenin mutluluk duygusunu arttırdığı yönünde yapılan araştırmalar da son yılların en popüler konularından biridir. Masum tatlı dondurma 100 gram'ında 190 kalori içeriyor. Bir porisyon baklava 300 kalori. Kilo kontrolüne dikkat edenler dondurmayı tercih edebilirsiniz. Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olmaktır. Çünkü süt ürünleri çabuk bozulan ve yararlarını hızla yitiren gıdalardır. Bu nedenle hijyenik olmayan koşullarda üretilen veya uygun olmayan şartlarda saklanan dondurmalarda zararlı bakteriler üreyebildiğinden her mevsim sağlığı tehdit edecek risk oluşturabilir. Hijyenik şartlarda üretilen ve uygun koşullarda soğuk zinciri kırılmadan saklanan ambalajlı dondurmalar ise bu anlamda çok güvenilirdir.

BAYRAM TATLISI
Misafirlerinize besleyici olmayan şekerlemeler yerine taze çilekli dondurmalı mus tarifimi ikram edebilirsiniz. Bu tarif dört kişiliktir.

MALZEMELER
1 kg taze çilek
2 büyük top Maraş dondurması
1 yemek kaşığı keçiboynuzu unu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı havanda dövülmüş kuru karanfil
1 yemek kaşığı limon suyu
Taze nane yaprakları

YAPILIŞI
Mikserde taze çilekleri, keçiboynuzu unu, tarçın, toz kuru karanfil ve limon suyu ile çırpın. Kaseye boşaltın ve dondurmayı karışıma yedirin. Küçük likör bardaklarına karışımı bölün ve üzerini taze nane yaprakları ile süsleyin. Servis edene kadar dondurucuda saklayın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA