Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Liposuction şişmanlığa çare mi?

Liposuction yani yağ aldırma, estetik cerrahide en sık kullanılan yöntemlerden. Ancak maalesef bu işlem kalıcı çözüm için yeterli değil. Çünkü bu işlemde şişman bir kişiyi zayıflatacak ölçüde yağ alınamaz

Günümüzde liposuction, kadın erkek farkı gözetmeksizin bölgesel yağlanmanın olduğu yerdeki rahatsızlık karşısında gerçekleştirilen cerrahi girişimlerin başında yer almaktadır. Daha doğrusu hazır yiyeceklerin, hareketsiz yaşam ve stresin damgasını vurduğu 1980'li yıllardan bu yana sağlıklı beslenme ve egzersizi hayatlarına bir türlü sokamayan ve estetik kaygısı fazla olan insanlar için liposuction hâlâ bir çıkış yoludur diyebilirim.

OBEZİTE HASTALARINA UYGUN MU ?
Liposuction yani yağı alıp çekme diye tabir edeceğimiz yöntem gerçekte yağ hücrelerinin küçültülmesi ve o bölgede bulunan bir kısım yağ hücrelerinin de alınması olduğundan obezite için de çekici bir tedavi alternatifi. Ancak maalesef bu işlem şişmanlığın kalıcı çözümü için geçerli bir tedavi yöntemi değildir. Çünkü liposuction işlemiyle şişman bir kişiyi zayıf yapacak ölçüde yağ alınamaz. Obez hastalar vücutlarının belirli bölgelerinde kontür düzeltmesi istediğinde iyi bir aday olabilirler fakat obez bir bireyin zayıflama diyeti yaparak sağlıklı kilosuna gelmeden bu cerrahi yöntemi uygulaması onu asla zayıflatmaz. Vücudun herhangi bir bölgesinde toplanmış ciltaltı yağ dokularının, cerrahi olarak vakum ve kanüller yardımı ile alınması işlemine liposuction denir. Bölgesel olarak fazla yağ depolanmasıyla oluşan dolgunlukları azaltmada kullanılan bir yöntemdir. Vücudun genel konturuna uymayan bu birikmiş yağ depolarının boşaltılması yöntemi; çene altı, boyun, kollar, memeler, diz çevresi, bacaklardaki depoların ve özellikle kadınlarda kalça, karın ve uyluk bölgesindeki, erkeklerde ise karın etrafındaki depoların alınmasında kullanılır.

Farklı yöntemler uygulanıyor


EMME DESTEKLİ LIPOSUCTION: Bu yöntemde, vakum cihazına bağlı ince bir kanül küçük bir kesikten sokulur. Parçalanan yağ hücreleri ileri geri hareketle vücut dışına çıkarılır.

ULTRASONİK LIPOSUCTION:
Bu yöntemde ultrason titreşimleri ileten bir kanül kullanılır. Bu titreşim yağ hücrelerini parçalar ve sıvılaştırdıktan sonra onları dışarı almayı kolaylaştırır. Daha çok sırt ve erkek memesi gibi lifli ve sert bölgelerde kullanılır. Komplikasyonlar nedeniyle ABD'de durdurulmuştur.

GÜÇ DESTEKLİ LIPOSUCTION: Özel hareketli kanül kullanılır. Bu teknik emme destekli liposuction yöntemine benzer. Fakat burada bir makine kullanılmaktadır. Bu makine özel kanüllerin yağlı olan bölgeye iletilmesini sağlamaktadır. Bu yöntemle yapılan liposuction daha fazla yağ içeren alanlarda etkilidir.

ŞİŞİRME TEKNİĞİ LIPOSUCTION: Bu yöntemde deri altına verilen çözelti ile o bölgedeki yağın çözünmesi ve sonrasında da yağ alınması sağlanır. Fazla kanamayı engeller. Son derece güvenilir kabul edilmektedir.

YAĞ ALDIRDIKTAN SONRA BESLENME TÜYOLARI

Liposuction işleminden sonra ödem oluşma riski vardır. Ödemi engellemek için genellikle doktor kontrolünde yapılan korse uygulamasının yanında kişi, beslenmesine de dikkat etmelidir.
Tuz ve tuzlu besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Salamura edilmiş tüm besinler, konserve ve turşu gibi tuz içeriği yüksek besinler diyetten çıkarılmalıdır.
Günde 3 litre su içilmelidir.
Öğünlerde yağsız sebze çorbası tercih edilmelidir.
Bol taze greyfurt ve taze limon tüketilmelidir.
Yağ tüketiminin mümkün olduğunca az olmasına dikkat edilmelidir.
Süt ve peynirin yağsız türleri tüketilmelidir.
Ödemin hızlı azalması için kerevizin sapları kaynatılıp gece yatmadan önce içilmelidir.

KOMPLİKASYON TEHLİKESİ VAR MI?

Her ameliyatta olduğu gibi geçici ve ufak yan etkilerin yanında belirgin riskler de vardır. Çok miktarda yağ alımı hayati tehlike yaratır. Buradaki "çok miktarda yağ alımı" Amerikan Plastik Cerrahlar Topluluğu tarafından 5 litreden fazla alımlar için kullanılmıştır. Liposuction sırasında ve sonrasında ameliyat bölgesinde kanama görülebilir. Ameliyat bölgesinde kızarıklık, şişlik, kötü kokulu akıntı, apse ve antibiyotik kullanımı gerektiren enfeksiyon ortaya çıkabilir. Enfekte alanı boşaltmak için küçük kesi gerekebilir. Ameliyat bölgesinde morarma görülebilir. Genellikle bu durum ortalama 2-6 hafta içinde ortadan kalkar. Anestezi komplikasyonları gelişebilir. Uzun dönemde en önemli sorun, yağ alınan bölge dışında simetri dokularda aşırı yağ birikimlerinin olması ile birlikte engebeli bir doku deformasyonu ve yağlanmadır. Bu nedenle kilo almamak gerekmektedir.

Haftanın sağlığı iyileştiren formülü

Ödem atıcı çay

Malzemeler
1 tutam mısır püskülü
10-15 adet kiraz sapı
1 yemek kaşığı yeşil çay
Bol ince doğranmış kereviz sapı

Yapılışı:

Malzemeler küçük bir kapta kaynatılır ve süzüldükten sonra limon dilimi ile içilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA