Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Kış reçeteniz hazır

Doğa her zaman insanlığın hizmetinde. Yılın her mevsiminde farklı sebze ve meyvelerin bulunması, toprağın mineralinin taze yiyeceklerin içine nüfuz etmesi, güneş sayesinde bitkilerin olgunlaşırken meyve asitlerinin oluşması, renklerin koyulaşması ile antioksidanların artması, arıların binlerce doğal bitkiyi dolaşarak mucize içerikli arı ürünlerini bizlere sunması ve bazı kök sebzelerin toprağın altında birer sağlık hazinesi gibi saklanması... Bence bunlar tesadüf değil. Gıdaların sağlığımızı korumada ne denli önemli olduğunun ipuçlarını veren en önemli sinyaller.

TATLI KRİZLERİNE KARŞI ELMA SİRKESİ:
Şekerli yiyeceklere kışın daha fazla düşkün olunur. Kış mevsiminde şeker krizlerinin doğal ve pratik çözümü elma sirkesinde saklıdır. Kendinizi aşırı şeker, çikolata, kremalı pasta, sütlü tatlı, baklava ve kek ister halde bulduğunuzda yapmanız gereken sadece bir yemek kaşığı doğal elma sirkesini 250 ml suya karıştırarak içmek. Hem tatlı krizini önleyen hem de fazla yemeyi engelleyen elma sirkesi; ghrelin denilen iştah açan ve şekerli yemeye yönelten hormonun midede salgılanmasını azaltarak kışı kilo almadan hatta zayıflayarak geçirmenize yardımcı olur. Ayrıca yemek borusu, mide ve bağırsakların siteril olmasını sağlayarak zararlı mikropları öldürüp vücudun iç sistem temizliğini de sağlar. Taze elmanın kabuğunu su ve bal ile bekleterek; tatlı krizlerini hızla kesen elma sirkesini evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz.

MEVSİMSEL ALERJİYİ ÖNLEMEDE PROPOLİS:
Kış mevsiminde burun akıntısı, gözlerde sulanma, nefes darlığı ve hırıltı sık karşılaşılan alerjik reaksiyonlardır. Bu reaksiyonlara karşı tüketebileceğiniz doğal besin propolistir. Propolis; arılar tarafından doğadan toplanan yapısındaki flavonoid ile terpen adlı güçlü antioksidanlar sayesinde vücudun iç temizliğini sağlar. Yapılan önemli bilimsel çalışmalar propolisin histamin ve serotonin kaynağı olduğunu bildiriyor. Günde 100 mg ile 300 mg kadar alınan propolis sindirim sisteminde yavaşça çözülerek kana geçmekte, kanı sterilize ederek toksinlerin alerji yapma yükünü azaltmaktadır. İçerdiği felürik asit sayesinde birçok bakteriye karşı doğal antibiyotik etki göstererek enfeksiyonlardan korur. Günümüzde propolis; arı sütü, polen ve bal ile karıştırılarak kullanılmaktadır. Hastalıklardan korunmak, alerjiyle baş edebilmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve sindirim sisteminin doğal sağlığı için propolis içeren arı ürünlerinden çocuklarda bir çay kaşığı, yetişkinlerde de iki tatlı kaşığını süt ya da yoğurda karıştırarak kahvaltıdan önce tüketmenizi tavsiye ederim.

YORGUN UYANMAMAK İÇİN TAZE YEŞİL BİBER:
Kış yorgunluğunu siz de yaşıyorsanız 100 gramında 10 kaloriyi geçmeyen yeşil biberlerden ne kadar fazla yerseniz o kadar dinç güne başlayabileceğinizi belirtmeliyim. Çünkü taze yeşil biber, portakal, kivi, limon ve mandalinaya nazaran üç kat daha fazla C vitamini içerir. Yeşil biberdeki C vitamini dopamin hormonunun sentezini arttırarak, enerji üretimini sağlar ve güne zinde başlamanıza destek olur.

SOĞUK ALGINLIĞIYLA SAVAŞIRKEN TAZE ZERDEÇAL VE ZENCEFİL ÇAYI:
Adaçayı ve ıhlamur kışın hastalandığımızda hızla yardımımıza koşan iki doğal çay. Fakat doğanın bizlere sunduğu iki özel kökten hazırlayacağınız bitki çayı ile soğuk algınlığına kesin bir önlem almış olacaksınız. Taze kök zerdeçal; curcumin adlı bileşiği bolca içerir ve karaciğerde detoks sağlayan glutatyon transferaz adlı enzimin aktif olmasını sağlar. Taze kök zencefil ise akciğerde bulunan bronşlara antiseptik etki yaratarak enfeksiyonların ciğerlere yapışmasını önler. 1 litre suyu bir tencereye ekleyin. İçine baş parmak büyüklüğünde kabukları soyulmuş taze zencefil ve taze zerdeçal ekleyin. Bir taze limonu kabukları ile doğrayın. İyice kaynattıktan sonra sıcakken bir yemek kaşığı bal ekleyerek için.

Haftanın sağlığı iyileştiren formülü

Pırasa çorbası

Kış çorbaları bağışıklık sistemi için öncelikli yemeklerden. Pırasa çorbası tarifim ile doyarak bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Malzemeler:
Pırasa
Mantar
Yeşil biber
Kuru soğan
Sarımsak
Süt
Zeytinyağı
Karabiber

Yapılışı:
Sebzeleri yıkayın ve küçük parçalar halinde keserek tencereye ekleyin. Üzerine az miktarda süt, zeytinyağı ve yeterince su ekleyerek pişirin. Pişen sebzeleri mutfak robotundan geçirerek tercih ettiğiniz baharatlarla lezzetlendirerek servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA