Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Evde yapabileceğiniz kış çayları

Kış boyunca bolca antioksidan içeren bitki çaylarını ihmal etmeyin. Evinizde yapabileceğiniz çeşit çeşit çaylarla sağlığınızı korumaya alın

Çay kış mevsiminin en değerli içeceği. En çok tüketilen çay türü ise dünyada olduğu gibi ülkemizde de siyah çay. Fakat sizlerin de evlerinde olduğu gibi yeşil, beyaz, oolong ve bitkisel olmak üzere çok farklı çay çeşitleri de bulunmakta. Bu çayların ortak özelliği bolca antioksidan içermesi. Ayrıca bazı solunum yolu hastalıklarında vücudun savunmasını arttırıcı etkileri sayesinde sağlığı iyileştirici özelliği de bulunuyor. Kışın etkili soğuklarında evde yapabileceğiniz özel çay tarifleri ile sağlığınızı korumanız adına kış çayları rehberi bilgilerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ballı tarçınlı meyan kökü çayı:
Kök olarak satın alacağınız meyan kökünü bal ve tarçın ile beraber hazırladığınızda karaciğer iltihaplanmasını önleyecek, öksürüğünüz varsa onu kesebilecek, boğazda iltihaplanmaya neden olabilecek bakterilerin üremesini önleyecek ve hazmı kolaylaştırarak yemek sonrası oluşan şişkinlik hissini ortadan kaldırabileceksiniz. Bu kadar sağlıklı etkiyi sağlayan madde meyan kökünde bulunan glisirhizindir. 1 tatlı kaşığı kökleri bıçakla doğrayarak hazırlayacağınız meyan kökünü bir su bardağı sıcak suya ekleyin. Üzerine bir tatlı kaşığı bal koyup karıştırın ve bir dal tarçın ile demlemeye bırakın. Akşam yemeklerinin ardından bu hazırladığınız çayı için.

Zencefilli limonlu yeşil çay:
Taze zencefil güne enerjik başlamanızı sağlayan, bağırsakları çalıştıran ve solunumu açan bir bitkidir. Yeşil çay ise bol polifenol içeriğinden dolayı vücudun bağışıklık sistemini arttıran etkiye sahiptir. Zencefilli limonlu yeşil çay içerek gün boyu enerjik kalabilir, stresinizi azaltabilir, limonun kabuğundaki özel bir maddeden dolayı gün içinde telefon vb manyetik etkilerin getirdiği zararlı etkilerden arınabilirsiniz. Kahvaltıdan önce bir büyük fincan zencefilli yeşil çay tüm bu olumlu etkileri yaratabilen güce sahiptir. Bir büyük çay fincanına sıcak suyu koyun, bir tatlı kaşığı yeşil çay ve 2 ince limon dilimini atıp demleyin ve süzün.

Elmalı karanfilli ıhlamur:
Ihlamur çiçekleri ve yaprakları bolca kumarik asit içerir ve bu bedenin detoks yapmasını kolaylaştırır. Ihlamurun sinirleri yatıştırıcı, baş ağrısını kesici, mide şişkinliğini azaltıcı özelliği bulunur. Elma dilimleri ve kuru karanfil ile cezvede kaynatarak hazırlayacağınız ıhlamur çayı; günün yorgunluğunu alacak, gerginliğinizi azaltacak, boğaz enfeksiyonu varsa öksürüğü kesecek, mide kramplarını önleyecek ve tansiyonu dengeleyecektir.

Kuşburnulu limonlu hubiskus çayı:
Eğer C vitamini bombası bir içecek içmek isterseniz kuşburnu, hubiskus ve limonu bir arada kullanarak yapacağınız çay yeterli olacaktır. Hubiskus yüksek C vitamini dışında vücudunuzdaki elektrolit dengesini ve aldesteron hormonunun düzenli çalışmasını sağlar. Kuşburnu tam bir gripsavardır. Limon ise kuvvetli vücut iç temizliğini sağlayan besindir. Cezveye büyük bir bardağa sıcak su, 4-5 adet ezilmiş kuşburnu tanesi, bir yemek kaşığı hubiskus ve 2-3 dilim limonu kaynatın, süzün. Soğuk algınlığı ve gribe karşı sizi dinamit gibi yapacak çaydan günde sabah ve akşam olmak üzere 2 fincan tüketin.

Biberiyeli mate çayı:
Mate yaprakları bolca klorojenik asit içerdiği için hücre harabiyetini önleyerek toksinlerin zararlı etkilerinden vücudu arındırır. Ve araştırmalar matenin kan şekerini düzenleyerek iştahı baskıladığı ve az yemeye yönlendirdiğini de belirtmektedir. Bu özel karışımda bir çay kaşığı sinameki, 1-2 adet böğürtlen yaprağı, bir çay kaşığı biberiye, 5-6 adet rezene, bir adet kiraz sapı, bir çay kaşığı funda otu, bir çay kaşığı mate ve bir çay kaşığı huş ağacını 2 su bardağı suda kaynatıp süzerek gün boyunca istediğiniz zaman içmenizi tavsiye ederim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA