Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Alabaş mucizesi ile tanışın

Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilen alabaşın mucizevi etkisi saymakla bitmez; Dolaşım sistemini canlandırır, sinirleri gevşetir, metabolizmayı hızlandırır ve karaciğer yağlarını dağıtır

Lahana, brokoli, karnabahar, kara lahana ve Brüksel lahanası ailesine mensup olan bu sebzenin mucizevi etkileri saymakla bitmez. Alabaşta bulunan sülfaran adlı madde karaciğeri temizleyen, prostat ve kolon kanserini önleyen özelliğe sahip. Yaz, kış tüm mevsim yetişen alabaş artık ülkemizde sıkça pazarlarda yerini aldığı için bulunması da kolay. En çok açık yeşil renkli alabaş satılırken Avrupa'da beyaz ve mor renkli olanlarına da rastlamak mümkün. Alabaş kabukları soyulduğunda aynen marul kökü gibi sert ama şeffaf bir görünüme sahip olur. Taze, çiğ iken tadı brokoliye benzer, pişirildiğinde tatlımsı bir lezzete dönüşür. Alabaş sebzesi aynen turp gibi rendelenerek salatalara, elma dilimi halinde kesilerek ara öğünde, zeytinyağlı yemeklere havuç yerine lezzet verici olarak kullanılabilir.

* Dolaşım sistemini canlandırır: Bir kase doğranmış alabaş 20-30 kalori kadar enerji verir. Portakaldan daha yüksek miktarda içerdiği C vitamini sayesinde dolaşım sisteminin iyi çalışmasını sağlar. Ayrıca bolca potasyum mineralini barındıran bu kök sebze vücudun kısa süreli asidoza geçişini sağlayarak dolaşımı rahatlatır. Alabaş yaprakları bolca klorofil içerdiğinden salatalara kökü ve yapraklarını doğrayarak tüketmek dolaşımı hızlandırır.

* Hemoroidi önler: Şişmanlarda ve kabızlık sorunu yaşayanlarda oluşan hemoroidi önlemek için alabaş tüketilebilir. Alabaş birçok sebzeden fazla miktarda suda çözünen posa içerir. Bir kase alabaş 5 gram posa ile bağırsakları yumuşatır. Hemoroid fistüllerinin küçülmesini sağlar ve ağrıları dindirir.

* Sinirleri gevşetir, metabolizmayı hızlandırır: B kompleks vitaminleri alabaşın temel vitamin çeşitleridir. Özellikle piridoksin olarak bilinen B6 vitamininin en iyi kaynaklarından biri olan alabaş, yendikten sonra sinir sistemi gerginliklerini ortadan kaldırabilecek etkide doğal ilaç gibi davranır. Pantotenik asit adlı farklı bir B grubu vitaminini de fazla miktarda içeren alabaş vücudun kalori yakma hızını arttırarak metabolizmayı hızlandırır.

* Karaciğer yağlarını dağıtır: Alabaş kolin adlı vitamin benzeri bir besin bileşeni içerir. Yağlı ve yüksek şekerli besin tüketimi ile oluşan karaciğerdeki yağlanma, organın normal çalışma kapasitesini azaltır. Alabaştaki kolin bu yağların dağılmasını sağlayacak kadar etki sağlar. Kolin ayrıca vücutta kolesterol sentezini azaltabilen kan yağı dediğimiz trigliseridi de düşürebilen bir bileşik olduğundan karaciğer sorunları yaşayanlar için alabaş bulunmaz bir doğa dostu besindir diyebilirim.

* Kansersavar etkisi bulunur: Alabaş glikosinolat adlı kanser savar etkili antioksidanı fazlası ile doğal olarak ihtiva eder. Günde üç adet alabaş yemenin birçok kansere karşı vücudu kalkan gibi koruduğu belirtilmektedir.

* Aktivite sırasında yağ yakımını hızlandırır: Arizona State Üniversitesi'nde spor öncesinde dört farklı gruba ayrılmış 100'er kadına alabaş, havuç, muz ve protein bar tükettirilerek aynı yoğunlukta egzersiz yaptırılıp yağ yakma kapasiteleri ölçülen bir araştırma yapılmıştır. C vitamini ve karnitin içeren alabaşın bu besin bileşenleri sayesinde, alabaş tüketen grubun aktivite sırasında yağ yakım hızlarının diğer yiyeceklere göre yüzde 25 daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Spor öncesinde bir adet alabaşı taze olarak tüketmek daha hızlı yağ yakmanın bir yoludur. Bunun yanı sıra beta karoten, folik asit, A vitamini ve manganez de içeren alabaşın astım, katarakt ve yüksek tansiyona iyi geldiğini gösteren bilimsel araştırmalar da var.

GÜNÜN SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİCİ FORMÜLÜ

Süper detoks yapan alabaş içeceği formülümle üç günde tüm vücudu toksinlerinden arındırmanız olası.
Malzemeler:
* 1 adet alabaş
* 1 adet yeşil elma
* 1 adet limon
* 1 avuç taze kereviz sapı Yapılışı: Kabukları doğranmış elma ve alabaş ile kereviz sapını katı meyve sıkacağından geçirin. Bir adet limonun suyunu da sıkarak kahvaltınızın yerine üç sabah tüketin.

ÜÇ GÜNLÜK SÜPER DETOKS İLE ÜÇ KG VERİN

Uyanınca: 1 büyük su bardağı taze limon suyu ve çok az elma sirkesi eklenmiş su tüketin.
Kahvaltı: 1 büyük su bardağı alabaş içeceği Süper toksin atıcı salata (Bolca taze nane, maydanoz, dereotu ve domatesi ince doğrayın üzerine az zeytinyağı ile sumak ekleyin.)
Öğle: 1 kase taze sebze çorbası 1 su bardağı ayran Süper toksin atıcı salata
İkindi: 1 kase yoğurda yarım taze ayva ya da taze elmayı küpler halinde doğrayıp tüketin.
Akşam: 1 kase zeytinyağlı yeşil mercimek yemeği 3 yemek kaşığı bulgur pilavı Süper toksin atıcı salata
Yatmadan Önce: 1 adet taze alabaş

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA