Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Yiyin, için, gençleşin

Spor yapıyorsunuz, sağlıklı besleniyorsunuz, yeme alışkanlıklarınıza dikkat ediyorsunuz ama yüzünüzde oluşan ve yaşınızı ele veren deformasyonu önleyemiyorsunuz. O zaman süper etkili özel yiyeceklerle bu soruna dur demenin vakti gelmiş demektir

Öncelikle beslenmenizi gözden geçirin ve işlenmiş yiyeceklerle şeker ve doymuş yağ içeren besinleri tüketip tüketmediğinizi kontrol edin. Çünkü bunlar sindirim siteminde parçalanarak sağlıksız metabolitler oluşturur, vücudumuzun her yerine dağılır ve özellikle ciltte harabiyete neden olur. Ancak sağlıklı yiyecekler tükettiğinizde; yiyeceklerden doğal olarak aldığınız antioksidan, vitamin ve mineraller sindirim kanalından vücuda dağılır, bu besin bileşenleri toksik öğeler ile savaşarak cildin canlı yapısının korunmasını da sağlar. Eğer yeterli protein almazsanız; amino asitler kolajen üretimini sağlamaz ve yüzün özellikle çene alt kısmı ile elmacık kemiklerin üzerindeki dokuların sarkmasına neden olur. Yeterli C vitamini, oleik asit, E vitamini ve antioksidan almazsanız da cilt parlaklığını ve gerginliği kaybeder ve kırışıklıkların artması kaçınılmaz bir sonuç olarak karşımıza çıkar. Size önerdiğim yiyecekleri düzenli tükettiğinizde gözaltı ve çenenizde yıllara meydan okuyan bir yüze kavuşmanızın an meselesi olduğunu hatırlatmak isterim.

Su ve maden suyu cilde nem kazandırır:
Cildin kurumasının en önemli nedeni yetersiz su tüketimidir. Su, derinin ve diğer tüm organların sağlıklı olmasını sağlayan temel içecektir. Ayrıca su ve doğal maden suyunda bulunan florür, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller cilt sağlığının korunmasında, cildin nemlenmesinde etkilidir.

Sıcak limon suyu:
Limon bol sıcak su ile birlikte içildiğinde çenenin altında yaşla veya kilo verme ile oluşan sarkmaları önler. Bunu benzersiz miktardaki C vitamini etkisi gösteren askorbik asit içeriği ile sağlar. Limonu elinize sıkıp gözaltlarınıza ve göz kenarlarına hafif masajlar halinde sürdüğünüzde cildinizin hızla gerginleştiği fark edersiniz. Uyanır uyanmaz limonlu sıcak su için. Ardından az miktarda limonu yüzünüze sürüp 5-10 dk beklettikten sonra yüzünüzü temizleyin.

Taze domates suyu:
Domates suyu içerdiği yüksek miktarda likopen antioksidanı sayesinde yüz bölgesinde oluşan serbest radikallerle savaşarak cildin maruz kaldığı bir dizi kimyasal reaksiyonu önleyecek kadar güçlü etkiye sahiptir. Güneşin ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerini de önleyen taze sıkılmış domates suyu sağlıklı bir cilt için ikinci sır diyebilirim.

Roka ve dereotu:
Bu sebzeler klorofil, E vitamini, detoks enzimlerini çalıştıracak antioksidan ve mineraller içerir. Bilimsel çalışmalar dereotu ve roka gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri düzenli tüketmenin özellikle göz çevresinde kırışıklık oluşumunda azalma sağladığını göstermektedir.

Somon balığı:
Omega 3 kaynağı besinler cilt dostudur. Sardalye, somon balığı, keten tohumu, ceviz, chia tohumu ve ton balığı daha gergin bir yüze sahip olmak isteyenler için etkili besinler.

Buğday ruşeymi, lahana ve brokoli:
Amerikan Dermataoloji Birliği ciltteki kolajen dokunun kaybolmaması için kırmızı tatlı biber, çilek, narenciye, lahana ve brokoli gibi besinleri tüketmeyi önermektedir. Bu besinlerin yaşla birlikte meydana gelen sarkmaların önlenmesinde etkili olduğunun altını çizen Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi her gün en az iki büyük kase dolusu C vitamininden zengin sebze, iki porsiyon da C vitamininden zengin meyve tüketiminin yeterli olduğunu belirtmektedir. Ayrıca A ve E vitamininden zengin badem, avokado, buğday rüşeymi, balkabağı, havuç ve tatlı patatesin cildin parlak doğal yapısının korunması için tüketilmesi gereken yiyecekler olduğunu belirtmeliyim.

Haftanın sağlığı iyileştirici formülü


Fıstık ezmeli propolis içeceği

Spor öncesinde içildiğinde yorulmayı engelleyen, atletik performansı üst düzeylere çıkaran ve karaciğeri yenileyerek zinde bir vücuda sahip olmanızı sağlayan fıstık ezmeli propolis içeceği tarifimi sizlere vermek isterim.

Malzemeler:
Yarım su bardağı yağsız süt
1 tatlı kaşığı bal
Yarım çay kaşığı propolis
1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
Çeyrek muz

Yapılışı:
Tüm malzemeleri mutfak robotundan geçirin, içeceğinizi az tarçın ile servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA