Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Bedeninize bir iyilik yapın 4 süper yiyecek

Kimi besinler bedenin iyiliğini sağlamada süper etkili. Bunu sağlayan elbette yediğimiz her yiyeceğin içinde sihirli bazı besin bileşenlerinin gerek duyularımıza, gerekse hastalık yapan etmenlere karşı savunmacı etkisinin olması. İşte, çağımızın dört önemli sağlık sorununa çözüm olan dört süper etkili yiyecek

Gut ataklarına kuru incir:
Pektin adlı diyet lifini oldukça fazla içermesi bağırsakların düzenli boşalmasında etkili. Ancak yapılan araştırmalarda şişmanlarda olan yüksek ürik aside bağlı gut ataklarının düzenlenmesinde 3-4 adet kuru incirin ara öğünlerde yenmesinin ilaç kadar etkili olduğu bulunmuş. Farklı bir araştırmada genetik olarak ürik asit yüksekliği olan gut hastaları iki hafta boyunca sabah uyandıklarında aç karnına üç adet kuru inciri bol suyla tüketmiş ve çalışma sonucunda kan ürik asit düzeylerinde yüzde 30 kadar düşüşün olduğu görülmüş. Günlük beslenmede yeterli karbonhidrat alınmadığında kanda ürik asit yükselmekte ve böbreklerde ürik asit kristalleri oluşarak böbrek taşları için risk oluşturabilmektedir. Bilimsel araştırmalar taze ve kuru inciri zayıflama döneminde tüketenlerin böbrek taşları riskinin de azalabildiğini açıklamaktadır. Enerji sağlayan, spor yaparken krampları önleyen ve triptofan amino asidini yüksek miktarda içererek sakinleşmede etkili olan taze ya da kuru inciri zayıflama diyetleri uygulayanlara ve gut hastalığı riski olanlara günde dört adedi geçmemek kaydıyla tüketmelerini öneririm.

Depresyona karşı dondurma:
İçeriğinde A, D ve E vitaminleri ile kalsiyum ve magnezyum barındıran ve serinletici bir sütlü tatlı olan dondurma depresyonu önleyerek diğer tatlılara göre mutluluğu daha çok tetikler. Son yapılan araştırmalar, bireylerin dondurma yedikten sonra beyinlerindeki keyif ve mutlulukla ilgili haz merkezlerinin aktif olduğunu ve bu bölgede hareketlenmelerin arttığını gösteriyor. Bilim adamları bu hareketlenmeleri dondurmanın beyindeki keyif bölgelerini uyararak, mutlu olmamızı sağladığının kanıtı olarak göstermektedir. Farklı araştırmalarda dondurmada bulunan süt şekeri olan laktozun; serotonin adlı mutluluk hormonunun hızlı salgılanmasında etkili olarak mutlu olmayı uyardığı da bildirilmiştir. Gene bir başka araştırma sonucunda; kişilerin antidepresan almaktansa dondurma yiyerek mutluluk seviyelerini iki katına çıkarabilecekleri belirtiliyor. Sonuç olarak sağlıklı lezzetleri belirli porsiyonlarda yemenin hem psikolojik hem fizyolojik etkileri paha biçilmezdir.

Cildi yenilemek için domates salçası:
Genel kanı olarak domates salçası her zaman sağlıksız bir besinmiş gibi akıllarda yer etmiştir. Hatta domates salçalarının şekerli veya tuzlu olduğundan bahsedilir. Doğal domates salçasında şeker bulunmaz ancak domatesin tatlı veya ekşi olmasına göre salçanın da lezzeti değişir. Domates salçası çok yüksek likopen antioksidanını içerir. İngiliz Dermatology dergisinde yayınlanan çalışmalar domates salçasının cilt sağlığında ne kadar etkili olduğunu gösteren bilimsel sonuçlarla doludur. 12 hafta boyunca günde 55 gr domates salçası tüketen kişilerin, güneş ışınlarının deri üzerinde verdiği hasarı engellediği görülmüştür. Farklı bir araştırmada ise günde 40 gram domates salçasını 10 gram zeytinyağı ile karıştırarak tüketen kişilerde güneş yanığı sonrası oluşan ciltteki harabiyetin yüzde 40 kadar iyileştiği görülmüştür. Domates salçasını yemeği pişirirken kavurmamak kaydı ile sebze, kuru baklagiller ve bulgur ile hazırlanan yemeklerinize bir yemek kaşığı kadar koyabilirsiniz. Domates salçalarınızı saklarken kavanozun üst kısmına zeytinyağı dökerek bekletirseniz küflenmesini önlersiniz.

Kolesterole karşı susam ve tahin:
Tahin çok yüksek doymamış yağ asidi, magnezyum ve demir minerallerini içerir. Susam çekirdeğinin sihirli etkisi sesamin ve sesamol adlı bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Sihirli etkisi ise güçlü kolesterol düşürücü olmasıdır. Nutrition Research dergisinde yayınlanan önemli bir araştırmada günde bir yemek kaşığı kavrulmuş susam çekirdeklerini salata ve yoğurtlarında tüketen yüksek kolesterol düzeyine sahip kalp hastalarında dört hafta sonucunda kötü huylu kolesterol oranında yüzde 10 gibi yüksek dozajda düşüşün olduğu bulunmuştur. Aynı hastaların diyetlerinden susam çekirdekleri çıkarıldığında yaklaşık dört hafta sonra kötü huylu kolesterollerinin yükseldiği belirlenmiştir. Farklı bir araştırmada yoğurt, salata sosları ve kahvaltıda yenilen yulaf ezmesine eklenen bir yemek kaşığı kadar tahinin kan kolesterolleri üzerindeki düşürücü etkisinin susam çekirdeklerinden daha fazla olduğu saptanmıştır.

Haftanın sağlıklı tarifi
Metabolizması yavaş çalışanlar için geliştirdiğim Antep fıstık ezmeli içecek tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Günaşırı bu içecekten içen herkesin metabolizması canlanır ve hızlanır.

Malzemeler:
1 adet muz
1 yemek kaşığı Antep fıstığı ezmesi
2 tam ceviz
1 çay bardağı süt

Yapılışı:
Tüm malzemeler mutfak robotuna konur ve smoothie kıvamına gelinceye kadar çekilir

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA