Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Amerikalı ceviz: Pikan İştahı dengeler, kalbi korur

Bol antioksidan, bol vitamin... Kalbe de iyi geliyor, diyabete de... Amerika menşeli pikan cevizi oldukça lezzetli ve sağlıklı bir alternatif

Amerikan Kalp Birliği'nin süper yağlı tohum diye nitelendirdiği pikan cevizi ile size tanıştırmak istiyorum. Bugün çokça tüketilen ve Amerika'nın güneyinden tüm dünyaya ihraç edilen pikan cevizi boyut olarak cevizden küçük ve kabuğu cevize göre yumuşak olan bir ağaç yemişidir. Nereden bulacağım demeyin çünkü artık ülkemizde de kuruyemiş satan her yerde mevcut. İçinde bolca antioksidan barındıran pikan cevizi önemli bir omega 9 yağ asidi kaynağıdır. Ve kalbi yenileyen bir yapısı vardır. Pikan cevizi tereyağına benzeyen bir tada sahiptir. Salata ve ev yapımı keklerde süper bir tat vericidir.

İştah Dengeleyici
Pikan cevizi, folik asit, A, C ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller içinde önemli bir kaynaktır. İçerdiği E vitamini sayesinde özellikle kalp krizi, felç gibi hastalıklara karşı koruyucu, diyabet riskini azaltıcı ve bağışıklık sistemini de güçlendirici etkisi bulunur. Daha önemlisi pikan cevizinde bulunan B kompleks grubu vitaminler B1, B2, B3, B5 ve B6 mucize bir şekilde iştahı dengeler ve vücudun ihtiyacı olan kaloriyi yakmasında yardımcı olur.

Süper Koruyucu
Pikan cevizi kuersetin denilen özel bir antioksidanı da bolca içerir. Yapılan araştırmalar kuersetin adlı güçlü antioksidanın bazı kanser türlerini, Parkinson, alzheimer ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu bir ilaç gibi etki gösterdiğini belirtmektedir. Kuruyemişler içinde en yüksek diyet lifine sahip olan pikan cevizinin 1 porsiyonunda 2,7 gram kadar diyet lifi bulunur. Bu miktar günlük lif ihtiyacımızın yüzde 10'unu karşılar. Yaşam boyu karşılaşabileceğiniz en az üç kronik hastalığa karşı pikan cevizi kalkan gibi bizi korur. Dünyada 415 milyon kişinin savaştığı diyabet söz konusu olduğunda bu yağlı tohum kan şekerini yükseltmez, düşürür. Son çalışmalar Tip 2 diyabetli çocuklarda bile pikan cevizinin kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu ceviz çeşidinde bolca bulunan magnezyum sayesinde insulin hormon salınımı dengelenmekte ve kan şekeri seviyesini kontrol etmeye yardımcı olmaktadır. Ve pikan cevizi, bünyesinde yüksek oranda bulunan zeytinyağının temel sağlıklı yağı olan oleik asit sayesinde insulin ihtiyacını azaltarak diyabetin kontrolünde ilaç kadar etkili bir rol üstlenmektedir. Çalışmalar aynı zamanda pikanda bulunan düşük miktarda sodyum ve ve yüksek oleik asitin kan basıncını kontrol altına alarak hipertansiyon hastalığından korunma sağladığını göstermiştir. Pikanda gluten yoktur dolayısıyla çölyak hastalığı olan ve yalnızca glutensiz ürünler tüketebilen hastalar için de çok önemli bir besin alternatifidir. Birçok araştırmada düzenli olarak pikan cevizi gibi sağlıklı yağ asitleri içeren sert kabuklu kuru yemişlerin tüketilmesinin kanser ve kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini önemli derecede düşürdüğünü açıklanmıştır.

100 gram pikan cevizinin besin analizi
Enerji 196 kcal Karbonhidrat 3,9 g Protein 2,6 g Yağ 20,4 g Doymuş yağ 1,75 g Tekli doymamış yağ asidi 11,5 g Çoklu doymamış yağ asidi 6,1 g Lif 2,7g

Günün Sağlıklı Tarifi
Yulaflı pikan cevizi bar sağlıklı atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz harika bir tat.

Malzemeler:

1 küçük su bardağı ince çekilmiş yulaf
12 adet pikan cevizi
3 adet kuru incir
1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi
1 adet muz
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:
Derin bir kapta muzu ezin. Üzerine kuru incirleri ince şeitler halinde kesip atın. Tarçın ve yer fıstığı ezmesi ile tüm malzemeleri kaşıkla iyice karıştırın. Pikan cevizini mutfak robotundan geçirin. Önce pikan cevizini sonra da yulafı ekleyerek hamur kıvamına gelinceye kadar karışımı harmanlayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye serçe parmağınız kalınlığında yayın ve önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlanmış fırında pişirin. Pişen hamuru iki parmak kalınlığında kerserek porsiyonlara ayırın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA