Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Az karbonhidratlı Akdeniz diyeti ile bir haftada 7 kilo

Akdeniz diyetinin kalp ve kansere karşı en iyi koruyucu beslenme biçimi olduğu kesinleşti. Özellikle zeytinyağı ve ceviz gibi sağlıklı yağ asitleri içeren bu diyet, bol antioksidan ve diyet lifi ihtiva ettiği için sağlığa iyi geliyor

Bu ay yayımlanan bir araştırma Akdeniz diyetinde karbonhidratlar azaltılıp onun yerine daha zeytinyağı, balık ve sağlıklı kuruyemişler eklendiğinde kilo verme hızının arttığını ortaya koydu. Araştırma rafine edilmiş şeker barındırmayan Akdeniz diyetinde bulgur, tam buğday ekmeği, kuskus, çavdar ekmeği, integral makarna ve kepekli erişte gibi besinleri sınırlandırıp onun yerine taze sebze ve kuru yemişleri daha fazla tükettiğinizde ayda yedi kilo kadar zayıflayabileceğinizi kanıtladı. Menopoza girmemiş 30-45 yaş arasında 300'den fazla kadın üzerinde iki yıl boyunca düşük karbonhidratlı Akdeniz diyeti uygulandı. Bu diyet sonrasında her bireyin ortalama en az yedi kilo verdiği, bel çevresinin beklenenden daha belirgin azaldığı ve insülin direncinin de ortadan kalktığı belirlendi. Siz de yedi kilo kadar zayıflamak istiyorsanız bu diyeti yapabilirsiniz. Fındık: Omega 9 yağ asidi içeren fındık, E vitamininin önemli kaynağı. 100 gramında 630 kalori olduğundan günde 30 adet fındığı ara öğünlerde tüketmeniz öneriliyor. Zeytinyağı: Omega 9 yani oleik asit içeren zeytinyağı düşük karbonhidratlı Akdeniz diyetinin en iyi zayıflatan, bel çevresini azaltan temel yağı. Bu diyeti uygularken kesinlikle zeytinyağı dışında herhangi farklı bir yağ tüketmemek gerekiyor. Balık: Omega 3 yağ asidi ve bolca fosfor içeren balık kırmızı ete göre daha az kalori içerdiği için bu diyette ana öğünlerde yenebilecek en sağlıklı protein kaynağı. Kekik: Taze kekik vücudu toksinlerinden arındırıp karaciğerinizi yeniliyor. Zayıflamanızı hızlandıracak bu taze baharatı diyet boyunca salatalarınıza bolca eklemeniz gerekecek. Kekik sizi tok da tutacak. Yumurta: Kahvaltıda değil ana öğünlerden birinde yumurta yiyen kadınlar hem tok kalmış hem de yumurtada bulunan protein sayesinde düzenli zayıflamışlar. Yumurtayı daha çok sebzelerle karışık salata içinde tüketen kadınlar aldıkları antioksidanlar sayesinde enerjik de hissetmiş. Sebze çorbası: Ana protein kaynaklarından önce birer tabak sebze çorbası içen katılımcıların bol zeytinyağlı çorbalar sayesinde metabolizma hızları artmış. Yoğurt: B grubu vitaminlerin sentezini sağlayan yoğurt tam bir metabolizma dostu. Ara öğünlerde laktik asitten zengin, laktozu süte göre daha az olan keçi sütünden yapılan yoğurt tüketilmeli.

Haftanın sağlıklı tarifi

Karabiberli sebze çorbası

Malzemeler

1 orta boy kabak
1 orta boy domates
1 orta boy tatlı kırmızı biber
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tane çekilmiş karabiber
1 çay kaşığı zerdeçal
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı
Taze sebzeler yıkanır, doğranır, tencereye konur. Baharatlar ve zeytinyağı eklenir. Az suda pişirilir sonra mutfak robotundan geçirilerek servis edilir.

Fazla kilolarınızdan kurtulacaksınız

Kahvaltı
1-2 dilim tam yağlı peynir
5-6 adet ceviz
6-7 adet siyah veya yeşil zeytin
1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenmiş kekik ve bol taze yeşillikler

Ara
10 adet fındık
1 orta boy mevsime uygun taze meyve

Öğle
1 tabak sebze çorbası
200 g fırınlanmış ya da buğulama balık
Balık üzerine yerken 1 yemek kaşığı zeytinyağı dökün
Zeytinyağı eklenmiş kekikli mevsim salata

Ara
10 adet fındık
1 kase yoğurt

Akşam
1 tabak sebze çorbası
1 adet yumurta (Haşlama veya menemen veya poşe edilmiş veya omlet şeklinde olabilir.)
Zeytinyağı eklenmiş kekikli taze sebze salatası

Ara
10 adet fındık

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA