Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Verilen kiloyu korumanın püf noktaları

Kilo veren kişilerin çoğu verdiklerini geri alıyor. Bunun sebebi, kısa sürede hızlı sonuçlar vaat eden diyet önerilerinin revaçta olması. Eğer “Zayıflıyorum ama kilomu koruyamıyorum” diyorsanız işte size süper kilo koruma sırları

Zayıflamak uzun ve zor bir yolculuk. Diyete başlayan herkes idealindeki vücut ölçülerine uğraşmak için bu yolculukta farklı yöntemler dener. Obezite tedavisinde tek bir diyet yöntemi olmadığı için zayıflamak isteyenler nasıl bir yolda ilerleyeceklerini de kestiremez. Bu yüzden doğru olmayan diyet uygulamaları sonucunda kaybedilen kilolar da kolayca geri gelebiliyor. Oysa kiloyu korumanın da püf noktaları bulunuyor.

HEDEF KİLOYU DOĞRU BELİRLEYİN:
Obezite tedavisinin temel amacı; kişiyi yaş, cinsiyet, boy, kas ve kemik dokusu miktarı temel alınarak uzun yıllar korunabilecek, vücut yapısına uygun hedef bir kilo belirleyerek zayıflatmaktır. Ama benim gözlemlediğim tam tersine ulaşılması güç ideal kilo hedefleri ile zayıflamaya başlanılmasıdır. Bu yüzden çoğu kişi ideal kiloya inemez ve verdiği o kiloyu da koruyamaz. Danışanlarıma ilk söylediğim, hedefimin ideal kilo yerine vücutlarındaki kas ve kemik dokularına uyan hedef bir kiloya gelmelerini sağlamak olduğudur. Aksi taktirde çok fazla kilo verme hedefi, hem bireyin bıkkınlığını artırır hem de vücut yapısına uygun olmayan bir zayıflama hedefi bedeni strese sokarak hızlıca yağ depolamaya geçişini sağlar.

ALIŞKANLIKLARI KAYBETMEYİN:
Zayıflarken stratejik ve az mesaj içeren doğru beslenme alışkanlığı planları yapmak hem zayıflamayı kolaylaştırmakta hem de verilen kilonun korunmasına zemin hazırlamaktadır. Kilo verme sürecinde, hatalı beslenme alışkanlıklarını düzeltirken kişiye birden çok hedef koyarsanız kişinin bu yolculukta kısa sürede pes etmesine neden olursunuz. Eğer obezitenin tedavisinde amaçlardan biri de yaşam boyu kazanılacak doğru beslenme alışkanlıkları ise uygulanabilir diyet listeleri yanında ayda bir odaklanacak doğru beslenme alışkanlığı hedefi ile zayıflama sağlamalısınız. Ben her danışanımın önce diyette verilen porsiyon miktarlarına ve öğün düzenine odaklanmalarını sağlıyorum. Bunları anlayıp beceri kazanmalarından sonra ise su içme, düzenli egzersiz, ev dışında yemek yerken dikkat edilmesi gerekenler gibi zayıf kalmayı kolaylaştıracak her bir mesajı sık sık tekrarlıyorum.

DOĞRU SOSYALLEŞİN:
Kilo korumanın en zevkli yönü sosyalleşmektir. Uygun öğünlerde doğru miktarda yeme, zayıflama sürecini paylaşma, verilen emeği gören aile ya da arkadaşlardan övgü kazanma gibi sosyal destekler, bireylerin özgüvenlerini artırarak eski kiloya dönmeyi engelleyici bir bariyer etkisi sağlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA