Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Süper kuru yemiş Antep fıstığı

Gaziantep’te yetişen Antep fıstığı dünyanın da ilgisini çeken sağlık iksiri. Kalp hastalıklarından yüksek tansiyona, obeziteden diyabete farklı hastalıkların çözümünde etkili olan Antep fıstığı düşünülenin aksine düşük kalorili bir kuru yemiş

Amerikan Beslenme ve Diyet Akademisi ve Amerikan Kalp Derneği Antep fıstığının kalp sağlığından zayıflamaya, hipertansiyondan diyabete farklı sorunların çözümünde etkili, süper bir kuru yemiş olduğunu belirtiyor. Antep'te yetişen ve değeri yeni yeni anlaşılan bu fıstığın vitamin, mineral, doymamış yağ asidi, protein içeriğinin; dünyanın farklı yerlerinde yetişen diğer çeşitlerden daha kaliteli olduğu da bir gerçek.
Antep fıstığı kavrulmuş, tuzlanmış, çiğ yani işlenmemiş ve ezme şeklinde tüketiliyor. Besin değeri en yüksek olan şeker katılmamış ezmesi ve kavrulmamış tuz eklenmemiş olanı. Size önerim Antep fıstığını besin değerini kaybetmeyecek şekilde kuru ve soğuk ortamda muhafaza etmeniz.

BAĞIRSAKLARA VE KALBE DOST

Kalbe dost: Antep fıstığı damarlara zarar veren kötü huylu kolesterolü düşürür, içerdiği antioksidan, fitoesterol ve sağlıklı yağ asitleri sayesinde kalbin dinç kalmasını sağlar.
Zayıflatıcı: Antep fıstığı diyet lifi içerir ve kan şekerinin hızlı yükselmesini önleyerek vücudun yağ yakma modunu çalıştırır.
Göz sağlığına birebir: Antep fıstığı koyu yeşil rengini lutein ve zeaksantin adlı karotenoidlerden alır. Bu güçlü antioksidanlar yaşla beraber oluşan görme kaybının önlenmesinde etkilidir.
Cildi nemlendirir: Antep fıstığının yağı kuru cilt için doğal nemlendiricidir.
Bağırsakları çalıştırır: Antep fıstığı prebiyotik etkili yaratarak bağırsaklarda yararlı bakterilerin artmasını sağlayar, kabızlığa da doğal çözüm sağlar.
Diyabetle savaşır: Diyabetli hastalarda Glycation (şeker olmayan hücrelerin bir enzim yardımı olmadan şekerlendirilmesi) sık meydana gelir. Antep fıstığındaki antioksidanlar bu süreci yavaşlatır diyabetin kontrolüne yardımcı olmaktadır.
Demir emilimini artırır: Antep fıstığı yüksek bakır içerir. Bakır besinlerle alınan demirin emilimini artırır.

KALORİSİ DÜŞÜK
Bilinenin aksine Antep fıstığının besleyici değeri bomba gibi olsa da kalorisi düşük. 30 gram yani bir avuç kadar Antep fıstığı 160 kalori içeriyor. Yani ara öğünlerde öncelikli tercihiniz olmasında fayda var. Ayrıca bir avuç Antep fıstığında 6 gram kadar kaliteli protein bulunuyor. Bu miktar kaju, badem, fındık, ceviz gibi kuru yemişlerden çok daha yüksek olduğu için spor yaptığınız günlerde antrenman sonrası kaslarınızı korumak için tüketmenizi öneririm. Antep fısıtığı diğer kuruyemişlere göre daha az yağlıdır. Bir avuç kadarında 13 gram yağ vardır ve bu yağın çeşidi de zeytinyağında bulunan oleik asittir. Oleik asit bel bölgesindeki yağlanmayı azaltır. Kolesterolü düzenler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA