Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SELAHATTİN DÖNMEZ

Yeşil çay her derde deva

Çay koroner kalp hastalığından kansere kadar sayısız hastalıktan koruyucu, doğal bir iksirdir. Ancak üretilirken fermantasyona uğramaması nedeniyle en sağlıklı çay yeşil çaydır

Bugün çay bitkisinden üç çeşit değerli çay üretiliyor. Yeşil, oolong ve siyah çay en sık tükettiğimiz çaylar arasında. Bu çay çeşitleri arasındaki temel fark sadece çaya uygulanan fermantasyon tekniğidir.
Yeşil çay, çay bitkisinin tepe tomurcuğu ve onu takip eden iki yaprağın hasat edilmesiyle, okside olmadan elde edilen çaydır. En değerli çaylar arasına girmesindeki temel neden de fermantasyona uğramamış olmasıdır.
Fakat bu siyah çayı rafa kaldıracağız anlamına gelmez. Çünkü siyah çay, fermantasyona uğrasa da yeşil çaya yakın miktarda polifenol içerir.



GÜNDE BEŞ FİNCAN SAĞLIĞA FAYDALI

İnternette ve sosyal medyada yeşil çay ile ilgili bazı efsaneler dolaşıyor. Fazla yeşil çay içmenin zararlı olabileceği, yeşil çayı hamilelerin tüketemeyeceği, tiroit ve tansiyon hastalarına dokunacağı sıklıkla konuşulan hatalı bilgiler. Bilimsel araştırmalar günde beş fincan yeşil çay içmenin gerekli olduğunu gösteriyor.

DİŞ ÇÜRÜKLERİNİ ENGELLER
İki-üç ay boyunca düzenli olarak günde beş fincan yeşil çay içmek yağ yakımı sağlayabilir, kalbe giden damarları yeniler, tansiyonu hafif derecede azaltır. Hamileler, emziren anneler, hipertansiyon hastaları da günde iki fincan yeşil çay içebilir.
Her üç kişiden birinin obezite sorunu yaşadığı ülkemizde, en önemli noktalardan biri sağlıklı kilo vermek. Zayıflarken vücudumuzdaki kas kütlesini kaybetmeden yağ kütlesini olabildiğince azaltmaya çalışmalıyız. Eğer yağ kütlenizin daha hızlı azalmasını istiyorsanız mutlaka yeşil çay içmelisiniz. Çünkü yeşil çay; kateşin, kafein ve teanin bileşiklerini bir arada ve gerekli oranlarda bulundurur. Bu da termojenezisi artırarak yağ yakımını hızlandırır.

DAMARLARI KORUR
Yeşil çayın ağız sağlığına da yararlı etkileri vardır. Düzenli yeşil çay içmek zararlı bakterilerin çoğalmasını önler, dişlerde plak oluşumunu engeller ve kişiyi ağız enfeksiyonlarına karşı korur.
Amerikan Tıp Konseyi, düzenli yeşil çay tüketiminin, kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle ölüm oranını düşürdüğünü kanıtlamıştır. Yeşil çay içerdiği kateşinler ve polifenolik bileşikler sayesinde oksidatif stresi azaltır, toplam ve kötü huylu kolesterol seviyelerini düşürerek kalp ve damar sağlığını iyileştirir. Ayrıca kateşinler hücre hasarlarına karşı antioksidan etki yaparak damar sağlığını korur.

MEME KANSERİNİ ÖNLER
Yeşil çayın anavatanlarından Japonya'da günde beş fincandan fazla yeşil çay tüketen kadınlarda meme kanserinin görülme sıklığı düşüktür.
Yapılan araştırmalar yeşil çayın içerdiği kateşinlerin meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını önlediğini, kanser yapıcı hücrelerin çoğalmasını bloke ettiğini göstermiştir.
Ulusal Kanser Enstitüsü'nün raporlarına göre de, muazzam miktarda polifenol içeren yeşil çay, tümörlerin büyümesini önleyebilir.
Yeşil çay pankreas, mide, mesane, yumurtalık, yutak, akciğer ve prostat kanserine karşı da koruyucudur.

Sıcak suda bekletin
Yeşil çayı isterseniz poşet isterseniz kurtulmuş yapraklarını demleyerek içebilirsiniz. Yeşil çayı demlerken kaynar sıcak suda üç-beş dakika arasında bekletmek yeterlidir. Yeşil çayın içimini yumuşatmak için tane karanfil, rulo tarçın, taze limon dilimi veya bir tatlı kaşığı kadar bal ekleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA