YAZARA MAİL GÖNDER Ramazan Bayramı'nda kilo almamanın yolları

YAZARLAR

Akraba ve dost ziyaretlerinde ikram edilen tek bir bayram şekerinin 50 kalori, iki dilim baklavanın 450-500 kalori, şöbiyetin ise 400 kalori olduğunu, üç-dört ev ziyaretinde yediklerinizle aldığınız kaloriyi yakmak için de en az 1-1.5 saat tempolu yürümeniz gerektiğini biliyor muydunuz?

Ramazan'da uzun süren açlık karşısında, vücudunuz kendini korumak için alarma geçerek geçici olarak kıtlık sendromuna girer. Oruç tutan kişilerin, uzun süren bir açlık dönemi sonrası, normal yeme düzenine geçtikleri dönemde tatlılardan kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Bayram ziyaretlerindeki şeker ve tatlı ikramları, sağlığımızı olumsuz etkiler ve kilo alımına neden olur. İki dilim baklava 400-500, şöbiyet 300-400, bir tek bayram şekeri 50 kaloridir. Üç-dört ev ziyaretinde yenen şeker ve tatlıdan alınacak kalorinin harcanabilmesi için en az 1-1.5 saat tempolu yürünmesi gerekiyor.

TATLI DEĞİŞİMLERİNDEN KAÇININ


Bayramla birlikte şeker, çikolata ve şerbetli tatlıların çok tüketilmesi; vücudumuzda aşırı şeker yüklenmesine, sonrasında da şekerin düşmesine sebep olur. Gerektiğinden fazla tatlı gıdalar tüketmek, asıl besin ihtiyaçlarımızı karşılamamıza da engel olabilir. Artan tatlı tüketimi; yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olur. Ailesinde hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, kalp-damar hastalıkları, midebağırsak hastalıkları olanların ve yaşlı kişilerin de bu konuda daha hassas davranmaları gerekir.

PORSİYONLARINIZI CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE TUTUN


Diyabet ve şeker başta olmak üzere karbonhidrat, protein ve yağ ile ilişkili bir metabolizma hastalığı olanların hamur işi yiyecekleri sınırlamaları ve tatlıdan uzak durmaları gerekmektedir. Sadece diyabet hastalarının değil, sağlıklı bireylerin de kan şekerlerini dengeleyebilmesi için tatlı tüketimine sınır getirmeleri önerilir. Çay şekeri olarak bilinen glikozun; kanseri besleyebildiği, bağışıklık sistemini zayıflattığı ve metabolizmayı kötü etkilediği de unutulmamalıdır. Bir dilim baklavanın şurubunu sıkıştırıp süzdürdüğünüzde bile, üç ince dilim ekmek yerine geçecek kadar, yani yaklaşık 215 kalori alırsınız. Bayram boyunca tatlı yemek niyetindeyseniz kesinlikle porsiyonlarınızı tadımlık bırakmalısınız. Yapılan bir araştırmaya göre, bir besinin tadının beyinde ve damakta algılanıp keyif duyulabilmesi için ceviz kadar yenilmesi yeterli bulunmuştur. Canınız çok baklava çekmişse, yediğiniz miktarın ceviz büyüklüğünde olması size aynı hazzı yaşatacaktır. Cevizden daha büyük miktarda yediğiniz her bir kırıntı artık kilo almak için yapılmış bir hamledir. Tüm bayram boyunca en fazla üçdört adet baklava yemiş olmaya çalışın.

TATLIDAN ÖNCE YARIM BARDAK SÜT İÇİN


Eğer tatlı besinler tüketilecekse, günde bir porsiyonu geçmeyecek şekilde planlama yapılmalıdır. Baklava için üç dilim, sütlü tatlılar için bir kase uygun miktarlar olmaktadır. Şerbetli tatlılardan sonra yarım bardak kadar süt veya ayran içilmesi tavsiye edilir. Bu şekilde tatlıdaki şeker miktarı ile sütlü üründeki protein etkileşir ve şekerin kanda hızlı yükselmesi engellenmiş olur. Tatlıdan uzak durulmayacaksa bu önlemlerin alınması faydalı olur.

BAYRAM BAKLAVASI İÇİN PÜF NOKTALAR


Baklava için kullanılan hamurlar, şeffaf olarak nitelendirilebilecek ölçüde ince olmalıdır. Ancak hamuru ince açmaya çalışırken dağılmamasına dikkat edilmelidir. Hamurun dağılmasını engellemek için kararında yumurta kullanılmalıdır. Baklava yapımında sert buğday unu kullanılmalıdır. Baklavanın kıtır kıtır olması için hamuruna yarım limonun suyunu ekleyin. Tereyağı ayrı bir lezzet katsa da tercih etmiyorsanız süt oranı yüksek margarinler kullanın. Baklava şerbetinin şekerlenmemesi için çeyrek limonun suyu da şerbete katılmalıdır.
Tatilde her gün en az bir saat yüzmeye çalışın

HANGİ TATLI KAÇ KALORİ?

1 porsiyon kalburabastı (2 adet): 416 kcal
1 porsiyon sütlaç (1 kase): 299 kcal
1 porsiyon baklava (2 adet): 425 kcal
1 porsiyon şekerpare (2 adet): 466 kcal
1 porsiyon kemalpaşa (2 adet): 467 kcal
1 porsiyon güllaç (1 adet): 235 kcal
1 porsiyon tel kadayıf (1 adet): 430 kcal
1 porsiyon dondurma (90 gram): 230 kcal
1 porsiyon irmik helvası (150 gram): 528 kcal

BOL BOL YÜZÜN

Yüzmek, diğer egzersizlere kıyasla daha fazla kalori yakmanızı ve kasınızı daha çok artırmanızı sağlar. Ramazan Bayramı'nın yaz aylarına denk gelmesinden faydalanın ve her gün bir saat yüzmeye çalışın. Her gün yüzerseniz, besin kaçamaklarınızı gönül rahatlığıyla artırabilir. Aynı zamanda suyun sakinlik ve dinginlik veren enerjisi ile birlikte bayramınızı daha keyifli geçirebilirsiniz.

LİMONATA TÜKETİN

Bayramda asitli içeceklerden ziyade limonata tüketimine yönelmenizde fayda var.

ARMUT&ZENCEFİL SAĞLIK LİMONATASI (1 bardak 185 kcal)

MALZEMELER

3 su bardağı armut suyu (700ml)
Yarım su bardağı limon suyu (120ml)
1/3 su bardağı toz tatlandırıcı (8g)
1 çay kaşığı toz zencefil (2g)

YAPILIŞI


Tüm malzemeler bir sürehiye aktarılır ve karıştırılır. İsteğe göre limon dilimleri eklenip servis edilir.
Bayram sofralarında tercihiniz kuzu eti olsun

Bayramın yaz aylarına denk gelmesiyle, kurulacak mangal sofralarında, etin yanına hamurlu gıdalardan ziyade sebze ve salataya ağırlık verin. Ette tercihiniz kuzu eti yönünde olmalı. Kuzu eti günlük protein ihtiyacınızın ortalama yüzde 60'ını karşılamaktadır.

MANGAL MÖNÜSÜ


2-3 kalem kuzu pirzola
3 adet köte
Patlıcan salatası
Yoğurtlu semizotu
İçi light kaşarlı mantar ve patlıcan
Cevizli çoban salata
1 porsiyon fırında yarma şeftali

HAFTANIN BESİNİ: ŞEFTALİ

Fırında yarma şeftali

MALZEMELER

1 porsiyon (1 adet şeftali): 90 - 100 kcal
4 adet yarma şeftali
150 gr iç ceviz
2 yemek kaşığı bal

YAPILIŞI:

Kabın içinde cevizle bal karıştırılır. Ortadan bölünmüş şeftalinin çekirdeği çıkartılır, göbeğin içine karışım yerleştirilir. 15 dakika 180 derece fırında pişirilir. Soğutularak servise hazır hale getirilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.