Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK DURBAŞ

Ruhban Okulu açılmalı...

Bazı sakıncaları belirlenerek 1967'de kapatılan Heybeliada Ruhban Okulu yeniden açılabilir. Gerek kendi izlenimlerim, gerekse azınlık okulları hakkında 1994'te düzenlenen rapora göre okulun sakıncalarıyla geçmi- şinden gelen ve geleceğe uzanacağından endi- şe edilen bir konumu vardır. Ancak bu durumu, sabit bir delile dayalı olmayıp sadece bir endişe ve yorumdan ibarettir.
Küreselleşen dünyada semavi dinler arasında kurulan samimi diyalog, Türklerin bu alanda ecdadından tevarüs ettiği hoşgörüsü ve özgüveni, bu endişeleri bertaraf etmeye yeterlidir. Kaldı ki, Fener Patrikhanesi'nde ve İstanbul Rum Ortodoks Kiliseleri'nde görev alan din adamlarının bu okuldan yetişenler arasından seçilmesi, Türk-Ortodoks camiasının yakınlaşması ve dostlukları bakımından yararlı olacaktır.
Ancak okulun açılmasında şu hususlar göz ardı edilmemelidir:
Lozan Anlaşması'nda bir hüküm yoksa da okul azınlık okulu olarak mütalaa edilerek Milli Eğitim Bakanlığı'nın gözetim ve denetiminde olmalıdır.
Mütekabiliyet esası gözetilerek Batı Trakya'da kapatılan ya da onarımlarına izin verilmeyen Türk okulları açılmalı ve onarımlarına izin verilmelidir. Okulun öğretimi lise düzeyi ile sınırlı tutulmalı, İlahiyat ile Grek dili ve edebiyat dersleri dışındakilerin programları Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanmalıdır. Okulun yönetiminde ve ikinci müdür konumunda bir Türk/öğretmen temsilci bulunmalıdır.
NACİ AKAY (Milli Eğitim eski Müdürü)
İSTANBUL

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA