Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

Asgari ücrete razı olmayın!

Şirketlerin bordro hileleri iyice arttı. Maaşlar eksik yatıyor ya da tam gösterilmiyor. İşçinin hakkından çalıp vergi kaçıranlara hapis görünüyor

Asgari ücret üzerinden yapılan hileleri zaman zaman yazıyorum. Hatta patronların, işçilerden habersiz banka hesabı açıp onlar adına maaşlarını çektiklerini ve bir kısmını geri aldıklarını da bu köşede defalarca anlatmıştım. Bu durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu tekrar gündeme getirdi ve tedbir aldıklarını anlattı. Umarız bir farkındalık oluşur. Ancak hileler bununla sınırlı değil. Resmi kayıtlara göre Türkiye'de çalışan işçilerin yarısına yakını asgari ücretli. Yaklaşık 5-6 milyon asgari ücretli çalışan var. Hükümet kaynaklı açıklamalarda ise bu rakamın yüzde 40-45'inin daha yüksek maaş aldığı belirtiliyor. Kabaca bakarsak 2-2.5 milyon işçi aslında gerçek maaşını bordrosunda göremiyor. Devletten prim ve vergi kaçırmak isteyenler bu yöntemi uyguluyor. Örneğin şirket işçiyi 2.000 lira net maaşla işe alıyor. Kanunen maaşı bankaya yatırdığı için de hesaba 1.300 liralık asgari ücreti aktarılıyor. SGK'ya da bunun üzerinden prim ödüyor. Yani çalışanın 700 lirasını elden veriyor. İşini kaybetmek istemeyen işçi de buna razı oluyor. Öyle ki asgari ücretli avukat, doktor, futbolcu bile olduğunu görüyoruz. Meslek kodları uygulaması işe yarasa da sorun devam ediyor.

AĞIR PARA CEZASI ÖDENİYOR
Tüm bunların elbette suç ve ciddi yaptırımları var. Bu şekilde düzenlenen bordrolar, 'yanıltıcı belge' işlemi görüyor. Vergi Usul Kanunu'nun 359'uncu maddesine göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Ayrıca eksik primlerle ilgili idari para cezası da kesiliyor. Bu primler gecikme cezasıyla tahsil ediliyor. Çalışan için de haklı fesih imkânı doğuyor.

TAZMİNAT ALIRSINIZ
Gerçek ücretin bordroda gizlenmesi çalışana da haklı fesih hakkı veriyor. Böyle bir durum olduğunda çalışan isterse hemen sözleşmesini feshederek tazminatını talep edebiliyor.

NE YAPMALI?
Öncelikle bu durumu ALO 170'e ihbar edebilirsiniz. Denetmenler gerekli işlemleri yapacaktır. Bunun dışında elden aldığınız parayla ilgili makbuz ya da belge varsa saklamalısınız. Şahitler de önemli. İleride gerçek maaşınızı ispat edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA