Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

Tek taraflı kazaya tazminat

Yargıtay zorunlu sigortanın tek taraflı kaza yapanlara da tazminat ödenmesini istedi. Ancak burada önemli iki tarih var dikkat!

Bu günlerde zorunlu trafik sigortası fiyatları tartışılıyor. Fahiş fiyatlar elbette düşmeli. Sektör temsilcileri bunun zamanla olacağını söylüyorlar ve 'önümüzü görmeliyiz' diyorlar. Vatandaş olarak biz de 'geçmişe bir bakın' demeliyiz. 'Yıllardır bizden aldığınız fazla paralar gelecekteki riskleri karşılayacaktır.' Bu tartışma sürecek belli. Bugün zorunlu trafik sigortalarında bir başka tartışma konusu hakkında bilgi vermek istiyorum. Trafik sigortasını her yıl yaptırmak mecburi. Bu araç sahibini ve kaza sonrası üçüncü kişileri koruyor. Kaza sonrası hem maddi hasarlar hem de kişilerin yaralanma ölüm gibi durumlarında ortaya çıkacak hastane, geçici iş görmezlik, destekten yoksun kalma gibi tazminatlar bu sigortanın garantisi altında.

KALANLAR TALEP EDİYOR
Tek taraflı kazalarda ise farklı bir durum ortaya çıkıyor. Yani bir sürücü aracıyla gidip bir duvara çarpıyor ve ölüyor. Burada sigorta şirketinin hangi sorumluluğu var? Karayolları Kanunu'na göre maddi hasarlar değil ama bedeni zararlar sigorta kapsamında. Dolayısıyla böyle bir kazada ölen bir sürücünün yakınları sigorta şirketinden 'destekten yoksun kalma' tazminatı talep edebiliyor. Burada sürücü kendi kusurundan dolayı tazminat talep edemezken, üçüncü kişi konumundaki çocukları ve eşi bu haktan yararlanıyor. Bu konuda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun da vermiş olduğu karar bulunuyor. Burada çok önemli iki tarih var. Birincisi 26 Nisan 2016. Bu tarihte Resmi Gazete'de yayımlanan torba yasada yapılan düzenleme ile bundan sonraki tek taraflı kazalarda tazminatın önü kapatılmış oldu. O yüzden taleplerinizi 26 Nisan 2016 tarihinden önce kesilmiş poliçelerle yapabilirsiniz.

İKİNCİ TARİH İSE 15 YIL.
Bu da tazminat talebi için geçerli olan zaman aşımı süresi. Yine Yargıtay'ın kararı gereği bu tür taleplerdeki zaman aşımı 15 yıl olarak belirleniyor. Bir başka detay ise kazayı yapanla ilgili. Yani tek taraflı kazada sürücünün yanında oturan eşi ölüyorsa, bundan dolayı 'destekten yoksun kalma' tazminatı alınamıyor. Bu durumda sürücü üçüncü şahıs kabul edilmiyor.

15 GÜNDE DAVA AÇMA İMKÂNI
Anlattığımız şartlar dahilinde kazayla ilgili tüm evrakların olduğu dosyayı bir dilekçe ile sigorta şirketine vererek talebinizi iletebilirsiniz. Talep 15 günde cevaplanmadığı takdirde bu konuda dava yoluna gidilebiliyor.

VEKALETE DİKKAT!
Sigorta ve tazminatta herkesin bilgili olması beklenemez. Kullanan bazı kişiler (bunların hiçbiri hukukçu değil) yakınları ölen aileleri bularak vekalet alıyor. Bu vekaletle dosyayı takip edip aldıkları paranın çok az kısmını hak sahiplerine veriyor. Dikkatli olup herkese vekalet vermemek gerekiyor.

PARA ALAMAZ
Eşim 19.06.1972 doğumlu. 11.05.2002'de sigortalı oldu. Kendi isteği ile maaşsız olarak ayrılabilir mi? Yılmaz ÇİFTELER
Bunun için iki yol var. Birincisi 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmak. Bu şansı kaçırmış. İkincisi ise evlendikten sonra 1 yıl içinde ayrılmak. Bunlar dışında kendisi sebepsiz ayrılırsa tazminat alamaz

TOPLU ÖDEME YOK
Ben emekliyim. Eşim 58 yaşında. 2016 yılında sigortalı oldu. 1 ay sonra çıkış yapıldı. Sigorta öncesi iki çocuğu var. Toplu para ile emekli olunur mu? Mehmet KÜÇÜKAKSOY
Eşinizin emekli olması için en az 5400 güne ihtiyacı var. Normal emeklilik için ise 7200 gün. Toplu ödeme uygulaması yok. Çocuk borçlanması da sigortadan önce doğum olduğu için yapamaz.

İKİ YEVMİYE VERİLİR
Bir günlük yevmiye ücretimiz 69,95 lira olarak belirlendi. Resmi tatillerde bunun iki katı mı ödenecek? Yoksa 2.5 katı mı? Turgut DAĞDELEN
Resmi tatillerde çalışırsanız 2 yevmiye alırsınız. Yani o günkü normal yevmiyenize ek 69,95 lira daha almanız gerekir. Eğer o gün fazla çalışmanız olursa bu da saate göre yüzde 50 fazlasıyla ödenir.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
17.10.1997'de sigortalı oldum. 5232 prim günüm var. Burhan TAŞÇI
25 yıl 57 yaş ve 5900 gün şartlarınız var. Yaşınızı yazmamışsınız. Bu 3 şart tamamlanınca emekli olursunuz.

Doğum tarihim 08.08.1972. İşe giriş tarihim 05.12.1989. Prim günüm doldu. Tamer KADAİFÇİ
25 yıl 52 yaş ve 5525 gün şartlarınız var. Prim dolduysa emekli olacağınız tarih 08.08.2024 olacak.

Doğum tarihim 02.02.1974. Sigorta tarihim 03.06.1996. Prim günüm. 6554. Süleyman AYDIN
25 yıl 56 yaş ve 5825 gün gerekiyor. Askerlik sigortadan önce ise 8 aylık borçlanma ile 51 yaşında 02.02.2025'te emekli olursunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA