Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

Osmanlı Kaleleri

Onlarca ülkenin tarihini barındıran Başbakanlık Devlet Arşivleri, Türkiye'nin en iyi çalışan araştırma kurumlarından biridir. Arşiv, araştırmacılara sağladığı imkânların yanısıra, zaman zaman önemli konularda değişik eserler yayınlar. Devlet Arşivleri'nin son yayınlarından birisi "Arşiv Belgelerine Göre Osmanlı Kaleleri" isimli eser. Osmanlı Kaleleri kitabında Osmanlı Arşivi'nde bulunan 66 kalenin 19. yüzyılda yapılmış renkli planları yer alıyor. Planları yayınlanan kaleler hakkında kısa bir bilgi verildikten sonra kalenin planının resmi verilmiş ve resmin üzerindeki Osmanlı Türçesi açıklamalar yeni harflere çevrilmiş.
Yer yer Osmanlı Arşivi'nde kaleler hakkındaki belgeler de kullanılmış.
Planları yayınlanan kalelerin birçoğu bugün Türkiye'nin sınırlarının dışında kalmış durumda.
Adakale, Avlonya, İbrail, Kaçanik, Özi, Parga, Niğbolu, Limni gibi birçok kalenin planını bu kitapta bulabilirsiniz. 2002 yılında Suudiler tarafından yıktırılan Ecyad Kalesi'nin 1883'te yaptırılan planını da bu eserde görebilirsiniz.
Türkiye sınırları içerisinde bulunan Erzurum, Kilitbahir, Kumkale gibi birkaç kalenin planı da eserde yayınlanmış. Genel müdür Uğur Demir nezdinde "Arşiv Belgelerine Göre Osmanlı Kaleleri" isimli eseri yayınlayan Başbakanlık Devlet Arşivleri yöneticilerini, Mümin Yıldıztaş nezdinde ise kitabı hazırlayanları tebrik ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA