Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Avrupa Yeşil Başkenti

Kentler için, uluslararası büyük organizasyonlar çok önemli. Örneğin 2013 Akdeniz Oyunları'nın Yunanistan'daki kriz nedeniyle Volos kentinden alınması, oyunlara talip olmaya niyetli farklı kentleri hemen umutlandırdı. İzmir'de de, "Oyunlara İzmir ev sahipliği yapsın" çağrısı gündeme taşınmıştı. Ama daha önce adaylık sürecinde yarışan, finalde 2013'ü Volos'a kaptırıp, 2017 için adaylığını açıklamış Mersin harekete geçince, bu çağrı etkisini yitirdi. İzmir, doğal olarak sürecin dışında kaldı. Sonuçta, İspanya'nın Tarrogone ile Libya'nın Tripoli kentlerinin de adının geçtiği 2013 Akdeniz Oyunları'nın, hangi kentte gerçekleştirileceği, önümüzdeki günlerde belli olacak. Ve Mersin'in şansı büyük.
Konuya, İzmir açısından yaklaştığımızda, zaten İzmir'in adaylığı 'ancak Mersin'in bu işe talip olmamasıyla' gerçekleşebilirdi. Bu nedenle İzmir için, ortada büyük bir kayıp yok.

***
İzmir tam aksine artık "EXPO 2020'ye aday olabilme" çabasını dikkatle yoğunlaştırmalı.
Her ne kadar, bu konudaki net 'kent tercihinin' genel seçim sonrası açıklanma ihtimali çok güçlü olsa da; İzmir'in EXPO 2020'ye adaylığını resmi kılmak için, etkin lobi faaliyetini sürdürmesi şart. Ama EXPO 2020 için 'resmi adaylık' iddiasını güçlü sürdüren İzmir'in, bu lobiye katkı verecek derli toplu bir 'internet sitesi' bile yok, o da ayrı konu. İzmir 'EXPO 2020 hedefiyle' bütünlenecek, kenti motive edecek yeni arayışlarını da, sürdürmeli. Buna en uygun adımlardan biri, "Avrupa Yeşil Başkenti" unvanını almak için, kente hedef koymak. Avrupa Komisyonu, 2010 yılından bu yana, çevrenin korunmasını, yaşam kalitesinin mükemmelliğini, ekonomik büyümeyi, başarılı bir şekilde buluşturan bir kente, "Avrupa Yeşil Başkenti" (European Green Capital) unvanı veriyor. Bu unvan, o kente Avrupa Birliği konumlanmasında, bazı fonlardan yararlanmak dahil, bir çok olanak sağlıyor.

***
Ayrıca aynı unvan, turizm hareketi açısından da, kente yeni bir ufuk açıyor. 2010 yılında ilk Avrupa Yeşil Başkenti Stockholm olmuştu. Bu ünvan, bu yıl için Almanya'nın liman kenti Hamburg'un. 2012 yılında İspanya'nın Vitoria-Gasteiz, 2013 yılında ise Fransa'nın Nantes kenti, Avrupa Yeşil Başkenti ünvanını taşıyacak. Avrupa Yeşil Başkenti girişiminin temel amacı; Avrupa'da kentsel ortamı iyileştirmek. Avrupa ülkelerinde nüfusun yüzde 80'i kentlerde yaşıyor. Avrupa Komisyonu, bu organizasyon ile kentsel yaşam kalitesinin artırılmasının, çevrenin korunmasının önemine vurgu yapıyor. Avrupa Yeşil Başkenti Ödül Programı'na, AB üyesi ülkeleri, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu aday ülkelerin kentleri başvurabiliyor. Yani İzmir'in de, hemen olmasa bile, bazı sorunlarını çözdükten sonra, örneğin önümüzdeki yıllardan biri için, bu programa başvurması mümkün. İzmir EXPO 2020 adaylığını resmileştirmeyi başarabilirse; yakın gelecekte, kentsel dönüşüm projeleriyle birlikte; çevre, kişi başına düşen yeşil alan miktarının artışı, sürdürülebilir çevre-koruma, ortak insanlık değerleri, yaşam kalitesi, kent kültürü, kentlilik bilinci gibi kavramları da öne çıkararak, evrensel düzeyde 'ilham kaynağı' olabilecek bir çizgide durabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA