Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Sevgi Yolu

Sizce bir kent nasıl canlanır? Öncelikle kentlerin merkezlerinde kullandığımız; hep birlikte ortak tükettiğimiz; anılarımıza, yürüyüşlerimize, alış verişlerimize, dinlencemize tanıklık yapan yolların, sokakların; güzelliğin, estetik kaygı ile buluşarak, dönüştürülmesiyle. Kentlerde paylaştığımız 'kamusal mekanlar'; geçmiş yıllarda kullanan herkes için, 'gereklilik' yönelimiyle sınırlıydı. Artık günümüzde bu değişti; tamamen tercihe dönüştü. Çünkü insanlar, sokakları, meydanları, caddeleri; yani neredeyse tüm kamusal mekanları; o alanların sunduğu canlılık eşliğinde, davetkar bir şehircilik karşılığında kullanıyorlar.
Kamusal mekan, kendilerine yeni güzellik, canlılık, ışık, hareket sunmuyorsa; o alanı ortaklaşa ıssızlaştırıyorlar. Yani mükemmel, canlı olan, keyif veren; insanları çekiyor, kenti güzelleştirerek, dönüşüm sağlıyor. İşte İzmir'de, bu anlayışa örnek gösterilecek, yeni simgelerinden olabilecek bir sokak, yeniden düzenlenerek, dönüştürüldü. İzmir Alsancak'taki 20 yıllık geçmişe sahip 'Sevgi Yolu', alkışlanacak bir değişim geçirdi.

***

Sevgi Yolu'nda geçen yıl Ekim ayında başlayan çalışma, güzelliklerle bezenerek tamamlandı. Sevgi Yolu, kamusal bir mekanda; gündüz ayrı, gece ışıklandırmasıyla ise apayrı; bir ilçe belediyesinin yapabileceği, en iyi kentsel dönüşüm çalışmasının, Türkiye'ye örnek gösterilecek güzelliğine kavuştu. Yolun başlangıcına, İzmirli Heykeltıraş Ekin Arman'ın bronzdan yapılmış, muhteşem 'Sevmek Zamanı' adlı heykeli yerleştirildi. Bu güzel, klasik 'adı', Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan önermiş. İki metrelik heykelin yerleştirildiği kaidenin çevresinde, sempatik bir oturma platformu yer alıyor. İki sevgilinin kucaklaşmasını 'mükemmel estetik duygusu' ile buluşturan heykel, başlı başına çarpıcı. Bu heykel kısa sürede, İzmir'de sevgililerin, nişanlıların, sözlülerin, anlamlı buluşma noktası olur. Heykelde 'aşk ve sevgi' sembolleşirken, insanda hüzün uyandıran dokunaklı bir sadelik var. Heykelin hemen arkasında yer alan düzeye; Nazım Hikmet, Attila İlhan, Louis Aragon ve Pablo Neruda'dan şiirler yerleştirilmiş. Heykel, yolun girişinde yer alan, şık 'İzmir' yazısıyla bütünleşmiş. Sevgi Yolu'nda, Gazi Osman Paşa Bulvarı girişinden başlayarak, Karaca Otel-Sinema ve kafeteryaların önündeki kaldırım ve yol düzenlemesi de, yeniden yapılmış. Yol boydan boya doğal granitle kaplanmış. Mevcut tuvaletler yenilenmiş.
***

Sevgi Yolu'nda mini bir kafeterya var, geçmişinde bulunan (54 adet) takı, hediyelik eşya ve (33) kitap standları; kültürel kimlikle bütünlenmiş, eski İzmir fotoğraflarıyla donatılmış; yeniden, birbirine uyumlu inşa edilmiş. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nin köşesine kadar devam eden yol, tam 33 yıldızla süslenmiş. Bu yıldızlara, aralarında İzmirliler'in de bulunduğu, ağırlıklı sinema dalı olmak üzere, Türkan Şoray'dan Sezen Aksu'ya kadar, 33 sanatçının adı verilmiş. Yerde yaratılan yıldızların kenarları, ışıklarla aydınlatılmış. Sokak, gece özel ışıklandırmasıyla, yıldızlardan fışkıran aydınlık ile geceleyin bir başka güzel oluyor. Süs havuzları, banklar, ahşap zeminli kitap imza alanı, minik konser alanı; şık sokakta, çok sempatik halleriyle, yerini almış. Havuz çevresinde dinlenme alanları yaratılmış. Turizm, danışma ve güvenlik ofisiyle, sokak özellik kazanmış.
***

Sokağın farklı alanlarında, satış ünitelerinin önünde yer alan gölgelikler, dikkat çekici. Çalışmalar yürütülürken, geçtiğimiz günlerde yolda İzmirli değerli sanayici Kemal Çolakoğlu ile karşılaşmıştık.
Sevgili Çolakoğlu, Sevgi Yolu'ndaki düzenlemenin benzeri uyumla Alsancak'ın içine doğru devamını dilemişti. Gerçekten de çok güzel olur. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Sevgi Yolu'nu yeniden inşa ederek, ortaya İzmir'e simge olacak, yeni bir güzellik çıkardı. Hakan Tartan'ı bu örnek güzellik için, yürekten alkışlıyoruz. Eminiz, bu şık kentsel dönüşüm örneğini; Sevgi Yolu'nun açılışını yarın akşamüstü saatlerinde gerçekleştirecek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da alkışlayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA