Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Ayavukla'daki güzellik

Uluslararası İzmir Festivali'nin tüm etkinliklerini çok sevsem de; beni en çok etkileyen 'tarihi mekanlarda' gerçekleştirilen organizasyonlar.
Önceki akşam bu güzelliği bir kez daha yaşadık. Yer, İzmir'in Basmane semtinde, 1886 yılında (Rum Kilisesi olarak) inşa edilen Ayavukla Kilisesi. Bu kilise, 1926 yılında Gazi Mustafa Kemal'in arzusuyla, Asar-ı Antika adıyla, İzmir'in Cumhuriyet sonrası ilk müzelerinden biri olma özelliğini kazanmıştı.
Müzeyi 1931 yılında, Gazi de ziyaret etmiş, aynı müze 1943 yılında 'Arkeloji Müzesi' adını almıştı. Yakın yıllarda arkeoloji müzesi taşınınca, bir dönem devlet opera balenin deposu olarak da kullanılan bu yapı, sonrasında ciddi bakımsızlaşmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, örnek alınacak, yürekten alkışlanacak bir iş yaparak, Ayavukla Kilisesi'nin restorasyonunu geçtiğimiz yıl tamamladı. Yeniden kent yaşamına kazandırılan kilise, önceki akşam 25. Uluslararası İzmir Festivali kapsamında düzenlenen "Des Equlibres" konserine, büyüleyici bir atmosferde ev sahipliği yaptı.
Fransa'nın en önemli oda müziği gruplarından, 18. yüzyıl oda müziği ile günümüz müziğini yorumlarında ustalıkla birleştiren "Des Equilibres"in, piyano ve yaylı çalgılar eşliğindeki konseri etkileyiciydi. Ayavukla Kilisesi ise restorasyon sonrasında, ilk kez böylesi değerli bir sanat etkinliğine ev sahipliği yaptı. Bu kadar güzel bir mekan, İzmir'in tarihsel mirasının parçası haline getirildiği için, emek verenlere şükranlarımızı sunuyoruz. Dileğimiz, bu güzel mekanın önümüzdeki günlerde İzmir'de benzeri etkinliklere daha çok ev sahipliği yapmasıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA