Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Sikke Koleksiyonu

Türkçe İngilizce hazırlanmış "Antik Dönem Sikke Koleksiyonu" kitapçığının sayfalarını keyifle karıştırıyorum. Değişen bir şey pek yok gibi: Şimdi paranın peşinden koşan insanlık, bir zamanlar sikkelerin peşinde koşuyordu. Ama iktidar otoritesinin güvencesinde üretilen; günlük alışverişlerde ve ticarette kullanılan sikkeler, bence şu anki paralardan çok daha estetik, incelikli bir görüntüye sahipmiş. Sikkeler, bir şekilde sanatla buluşmuş. Bu güzel kitabı, İzmir Ticaret Odası hazırlamış. Tam 126 yıllık tarihiyle sadece İzmir'in değil, Türkiye'nin en eskilerinden olan İzmir Ticaret Odası, kentin gözbebeği bir kurum. İzmir Ticaret Odası, İzmir'in tarihsel mirasına karşı, sevindirici, gurur verici bir duyarlılık içinde. Oda, bu alanda sayısız çalışma gerçekleştirdi, bazı kazılara ciddi destek verdi, sponsorluklar yaptı.
İZTO yine bu duyarlılığın bir parçası olarak, 2003 yılında odanın bünyesinde İzmir Ticaret Tarihi Müzesi'ni kurmuştu. Yani Türkiye'de odalar, borsalar camiasında, değerli bir ilki başarmıştı. Müze, arkeolojik ve etnografik eserler bakımından geniş bir koleksiyona sahip. Liman kenti İzmir'in binlerce yıllık ticaret geleneğini, müzeyi dolaşırken somut görüyorsunuz. Müze, yıllar içinde çok geliştirildi; iki yıl önce gezdiğimde de çok sevmiştim.
İşte sayfalarını keyifle karıştırdığım, görselliği zengin bu şık kitap, İzmir Ticaret Tarihi Müzesi'nde sergilenen sikke koleksiyonunda yer alan, Grek ve Bizans sikkelerini, bilgileriyle yansıtıyor. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, kitapta yer alan sikkelerin büyük kısmının Symrna Sikkeleri olmasının, özellikle İzmir araştırmacılarına ışık tutacağını vurguluyor. Ekrem Demirtaş'ı, anlamlı çabaya verdiği destek nedeniyle, içtenlikle kutluyoruz.
Bu arada İzmir Ticaret Tarihi Müzesi'nde, en ilgi çeken köşelerden birinin, İzmir'in 18. Yüzyıldaki görünümünü yansıtan usta işi maket olduğunu vurgulayalım. Maket, kenti geçmişiyle tanımak isteyenler için çok iyi bir fırsat. Bu güzel müzeyi, hafta için her gün 08.30 ile 17.30 arasında gezebilirsiniz. Müze İzmirlileri ve İzmirseverleri bekliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA