Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Kiraz mucizesi

İzmir il merkezine 142 kilometre uzaklıktaki Kiraz ilçesi, benim hep içimi burkmuştur. Gözümde hüzünlü bir ilçe olmuştur. Çünkü çok değil, dört beş sene öncesine kadar, Kiraz'da okul çağındaki genç kızların, intihar haberlerine tanık olurduk. Bazen yılda sayısı 50'ye yaklaşan intihar teşebbüslerinin, en az yedi sekizi ölümle sonuçlanırdı.
Çünkü, o yıllarda sanki İzmir'in kimsesiz sahipsiz evladı sayılabilecek Kiraz hem eğitimle ilgili okul eksikliği, psikolojik sağlık altyapısı yokluğu hem de ekonomik anlamda İzmir'in en geri kalmış ilçesi olma özellikleri nedeniyle, yalnızlaşan gençlerin, bunalıma sürüklenerek hayatlarına son verme isteğine uygun bir zemin oluşturuyordu.
Olay öyle bir noktaya ulaşmıştı ki, üç yıl içinde intihar eden okul çağındaki evli genç kadınların sayısı 28'i bulunca, 2002 yılında konu acilen İzmir İl İnsan Hakları Kurulu'na taşınmış; intiharları araştırma komisyonu kurulmuş; nedenleri üzerine uzun süre çalışılmıştı.
Dün muhabirimiz Mevlüt Dağdeviren'in başarılı haberi yazı işleri toplantısına gelince; Kiraz konusundaki burukluğumuz sevince dönüştü. Çünkü manşetimize, 'Kiraz Devrimi' başlığı ile taşıdığımız bu haber, Kiraz'daki büyük değişimi, kamunun başarılı operasyonlarını yansıtıyor.
Yukarıda izah ettiğimiz hüzünlü tablonun kaderi, aslında ilk kez 2006 yılında Kiraz'ın eğitimde Doğu illeri gibi mecburi hizmet bölgesi ilan edilmesiyle değişmeye başlamıştı.
Taşımalı eğitim sistemine, liselilerin de dahil edilmesi, en yüksek KPSS puanı alan öğretmenlerin Kiraz'a tayinleri, eğitim alanında yapılan ciddi fiziki yatırımlar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel çabası, İzmir Valiliği'nin, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün özenli çalışmaları, Kiraz'da tam bir eğitim devrimi yarattı. Bu devrimin sonuçları da hemen ilçenin, o alandaki rakamlarına yansıdı. Bu rakamları zaten haberimizde detaylarıyla okuyacaksınız.
Şu anda okul çağındaki tüm çocuklar okula gidebiliyor, yeni açılan kız yurtları, Kiraz'ın acı tablosunun değişimine katkıda bulundu. SBS sınavlarında İzmir ilçeleri arasında sonuncu olan Kiraz, gözünü ilk üçe dikmiş durumda. Ama en sevindirici sonuç, Kiraz'da son dört yıldır öğrenciler arasında artık intihar vakasının ortadan kalkması. İzmir'in bu güzel, şirin ilçesi, genç ölümlerle yüreğine taş basmaktan, artık sıyrılmış durumda.
İçimizi ferahlatan bu güzel tablo için, emeği geçen herkesi sevgiyle kutluyoruz.
Bu örnek, çalışılınca, nelerin değiştiğinin, değişebildiğinin, en somut göstergesi.
Bu örnek, bizlere, insana hizmet etmenin ne yüce bir iş olduğunu anlatıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA