Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Pazartesi mektubu

EGELİ SABAH geçtiğimiz haftayı manşetine taşıdığı özel haberleri ile farklılık yaratarak, sevgili okurlarını Ege rüzgarlarında 'çok seslilikle' kucaklayarak, özenli üslubunu koruyarak geçirdi. Bugünkü yazımda, yarının heyecan veren gündemini öne çıkarmak istiyorum.
Yarın İzmir Aliağa'da, Türkiye'nin en önemli yatırımlarından birinin temeli atılacak.
Az değil, tam '5 milyar dolarlık' bir yatırım.
Yatırımın büyüklüğü, Başbakan Erdoğan ile Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de, İzmir'e gelişini sağlayacak. Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Aliyev, yarın temeli birlikte atacaklar. Sonuçta İzmir'de, bu ölçekte büyük bir yatırımın gerçekleşmesi; hem kent, hem de bölge ekonomisi açısından, çok önemli.
Star Rafineri, Türkiye'de 'tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı' olma niteliği taşıyor. Şurası bir gerçek ki; yarın Türk sanayisi için, bu yönüyle de çok anlamlı, tarihi gün.
Binlerce insana, yeni istihdam doğacağını da vurgulamak gerekli.

KENAN YAVUZ'UN HEYECANI
Geçtiğimiz hafta cuma günü, EGELİ SABAH'ı ziyaret eden İzmir-Socar&Turcas Grup Şirketleri'nin Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, çok heyecanlıydı. Uzun yatırım analizi ve detaylı çalışma programı sonrası bu noktaya gelindiğini aktardı.
Aynı günde 'sosyal sorumluluk projesi' olarak, Azerbaycan ve Türkiye arasında eğitim köprüsü özelliği taşıyacak "Heydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi"nin temelinin atılacak olması da; geleceğe yönelik bu yatırıma paralel anlayışla, nitelikli insan kaynağı yaratılması için, doğru bir adım. Star Rafineri'nin yatırım atağının ne ölçüde isabetli olduğunun da göstergesi.

TEHDİDİ FIRSATA ÇEVİRMEK
Kenan Yavuz, sohbetimizde bu güzel ortaklıkta, artık hammadde kaynağı ile pazarı birleştiren, genişleyen sahici bir sinerjinin doğacağını, bunun da önemli bir girişim olduğunu vurguladı. Artık Petkim Yarımadası'nda, 'ham petrol ile başlayan' ve 'nihai ürünle biten' katma değer zinciri yaratılmış olacak.
Kenan Yavuz, hedeflerini anlatırken, zorlu rekabetin yarattığı tehditleri, fırsata çevirmeye yönelik, evrensel bakış açısıyla hareket ettiklerini söylüyor.
Böylece düşük maliyetli enerji avantajı taşıyan diğer ülkelerin firmalarıyla da, 'stratejik işbirlikleri' gelişmiş olacak; ayrıca ortak üretim yapma hedefleri genişleyecek, rekabet gücü artacak.
Yavuz, Star Rafineri'ye yapılan büyük yatırım dışında; özellikle enerji, lojistik ve petrokimya alanlarında da, devam eden projelerinin olduğunu vurguluyor. Yavuz'un anlattıklarından; heyecan verici bir tablo ortaya çıkıyor.
2023 yılına gelindiğinde, Petkim Yarımadası'na yapılan yatırım tutarı, tam 10 milyar dolara ulaşacak. Kurumun, Kenan Yavuz'un sözlerinde ifadesini bulan hedefi; Petkim Yarımadası'nın cirosunu, yıllık 20 milyar dolara, ihracatını ise 5 milyar dolar noktasına taşımak.
Bu büyük hedeflerin gerçekleşeceğine inanıyoruz. Çünkü verdikleri sözleri hep tuttular. Aylar önce düzenledikleri basın toplantısında, '5 milyar dolarlık' yatırımdan dem vurduklarında, doğaldır nezaketen ifade edilmese de, bu rakamlı yatırım sözüne, çok sayıda kişi 'acaba mı' diye yaklaşmıştı.

ÇİFTE DESTEK DOPİNGİ
Yavuz, sohbetimiz esnasında, Başbakan Erdoğan'ın, bu yatırımın yapılabilmesi için, önemli desteği olduğunu, konuyu bugüne dek, yakından takip ettiğini de vurguladı.
Benzer yaklaşımı, Cumhurbaşkanı Aliyev'den de görmüşler.
Bu süreci yıllardır doğru yöneten; kurumun başarısını, bu yatırımla taçlandırmasına öncülük yapan, Petkim'in başarılı yöneticisi Kenan Yavuz'u ve kendisine omuz veren tüm ekibini, kutluyoruz. Yolları açık olsun.
İyi haftalar, İzmir ve Ege.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA