Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Paris sunumu...

Yaratıcılık ve Fikir Olimpiyatları olarak da adlandırılan; olimpiyatlar ve dünya kupasından sonra, en önemli, en etkin evrensel organizasyon olan EXPO 2020 sunumlarını izlemek üzere Paris'teyiz.
EXPO 2020 adaylığıyla ilgili, yapılan ilk sunumlarda aday ülkeler hazırladıkları çalışmalar ile kendilerini tanıtıyor. BIE delegeleri dikkatli ve özenle sunumları izliyorlar.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu Başkanı İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın öncülüğündeki 60 kişilik İzmir heyeti de sunumlarının yapıldığı OECD binasındaki salonda varlığını güçlü bir şekilde gösteriyor. Amaç, İzmir'i EXPO organizasyonundan sorumlu BIE'nin 157 delegesi nezdinde, dünya vitrinine çıkarmak ve başarılı bir sunum gerçekleştirmek.

SAO PAULO'YA DİKKAT

Sunum öncesi "Biz İzmir'in EXPO 2020 adaylığına çok önem veriyoruz. EXPO'yu İzmir'e kazandıracağımıza inanıyoruz." diyen Bakan Yıldırım bütün dikkatini konuya vermiş durumda. Adaylar arasından Brezilya'nın Sao Paulo kentinin sunumunu izliyoruz. Delegeler dikkatli. Sunumdan Sao Paulo'nun önemli rakiplerden biri olacağı anlaşılıyor. Sao Paulo sunumda güçlü yanlarını öne çıkarmaya çalışıyor. Profesyonel film çalışması, Sao Paulo'nun folklorik, yerel özellikleriyle bütünleştirilmiş. Sao Paulo belediye başkanı kentini öven bir konuşma yapıyor. Delegeler ilgiyle izliyorlar.
Brezilya'dan sonra Rusya'nın Ekaterinburg şehri de başarılı sayılabilecek bir sunum gerçekleştiriyor. İlginç bir kent. Çarlık Rusyası'ndan kalma tarihsel mirası ve modernizmiyle Türkiye'nin ve İzmir'in önemli bir rakibi olacak gibi görünüyor.
Sıra Tayland'ın Ayutthaya kentine geliyor. Son dönem sel felaketlerinden zarar gören kent, yaralarını sarmış; EXPO sunumuyla moral kazanmaya ve dünya vitrinine çıkmaya çalışıyor. Dikkat çekici bir sunum gerçekleştiriyor.
Brezilya, Rusya ve Tayland hariç diğer aday ülkelerin sunumlarını izlemedik; ama tanık olduğumuz kadarıyla Türkiye ve İzmir'e ilgi çok sıcak.

OLUMLU ETKİ

Sıra Türkiye'ye geliyor. Emrah Yücel prodüksiyonunda hazırlanan 16 dakikalık güzel bir filmle Binali Yıldırım'ın dört dakikalık nitelikli konuşması birbirini tamamlayor. Binali Yıldırım, İzmir'in iddiasını öne çıkaracak şekilde kentin tüm güçlü yönlerini güzelliklerini öne çıkaran bir konuşma yapıyor.
Yıldırım'ın bu konuşması görselliği üstün, özenle hazırlanmış İzmir filmiyle birleşince delegeler üzerinde çok olumlu bir etki bıraktığı izlenimi ediniyoruz. Delegeler İzmir filmini içtenlikle alkışlıyor. Gurur verci İzmir filminden sonra sunum, Vali Cahit Kıraç'ın güven verici güzel konuşmasıyla sonlanıyor. Başarılı İzmir sunumu sonrası salonda esen hava güzel. İzmir'e gösterilen ilgi dikkat çekici. Ama unutmamak gerekir ki İzmir çok iddialı göründüğü EXPO 2020 sürecinde, henüz diğer ülkeler gibi yolun başında. Bir avantajımız temamızın çok ilgi görmüş olması. Diğer yandan aday ülkenin belirleneceği tarihe daha iki sene var. Bu sürede Türkiye ve İzmir, eminim geçmiş tecrübesiyle öne çıkarak çok iyi bir stratejiyle, sabırlı bir çalışmayla amacına ulaşacaktır.
Paris'te esen rüzgarlar şimdilik çok olumlu gibi. Çok çalışmaya devam etmek gerekiyor. EXPO çalışmalarını önümüzdeki süreçte yükselen bir çizgide sürekli ve sürdürülebilir kılmak en önemlisi. Binali Yıldırım'ın EXPO yaklaşımlarından da bu gayet iyi algılanıyor.
İzmir'in yolu açık olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA