Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Sabah Kahvesi

Egeli Sabah'ın her hafta farklı bir isimle gerçekleştirdiği, artık bir 'marka' haline gelen Sabah Kahvesi'nin bu haftaki konuğu, İzmir Urla'da 1992 yılından bugüne dek sürdürülen Limantepe Kazısı'nın Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal oldu.
Hayat Erkanal hoca, yıllardır onurla taşıdığı değerli bilim insanı kimliği dışında, tecrübesi ve öncülük yaptığı konularda, bir bilge havası yansıtıyor insana. Bazen yanıbaşımızda olan değerlerin farkına varmakta geç kalıyoruz. Bu anlamda bakıldığında Urla Limantepe'de çok değerli bir çaba var. 20 yıldır sürdürülen kazılar ile artık dünyanın en önemli su altı kazı merkezi özelliğini kazanmış durumdayız.
Şu anda Türkiye'de su altında arkeolojik kazıların yapıldığı tek merkez Urla Limantepe. İsrail ve Fransa'da sürdürülen su altı kazıları dışında, Limantepe aynı zamanda küresel olarak da en önemli birikimin kazanıldığı, çok ciddi bir tecrübenin yaşandığı, gurur duyulacak noktada duruyor artık. Değerli Erkanal hocamız, Türkiye'nin İlk Sualtı Arkeolojik Araştırma Enstitüsü'nü Urla'da kurmak üzere, gerekli girişimlerin başladığı müjdesini de verdi Egeli Sabah'a. Enstitü'nün kuruluşu tamamlandığında, bu alanda yeni bir ufuk açılacak.
Şu anda zaten yurtdışından kazıya büyük bir ilgi var. Enstitü hayata geçtiğinde ise her yıl yüzlerce akademisyen ve öğrenci, Urla'da eğitim ve araştırma süreçlerinin uygulamalı bir parçası haline gelecek. Ege'nin binlerce yıllık geçmişe sahip medeniyetler beşiği olma özelliği, artık su altında da yeniden tanımlanarak Hayat Hoca'nın ekibiyle 'hayat' buluyor. Eminim Prof. Dr. Hayat Erkanal'ın Egeli Sabah ekibinin sorularına verdiği derinlikli yanıtları ilgiyle okuyacaksınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA