Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FATİH DOĞAN

Stratejimiz arzumuz

Türkiye, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylık dosyasını Cenevre'de UEFA'ya teslim etti. 2008 için Yunanistan ile ortak, 2012 için tek başına yarışan Türkiye, ilk kez 24 takımla yapılacak Euro 2016'yı düzenlemeye sekiz şehirde dokuz stadyumla talip. 28 Mayıs'ta UEFA Yönetim Kurulu yapacağı toplantı ile 2016'nın ev sahibini belirleyecek. Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, sunum töreninde yaptığı konuşmada bir sözcüğe ısrarla vurgu yaptı: Benzersiz. Bir önemli vurgu da turnuvayla ilgili projelerin hükümet tarafından, Başbakan'ın verdiği 920 milyon Euro'luk güvence ile finanse edilecek olmasıydı.
Cenevre'deki iki günlük adaylık sunumu sürecinde uzun sürecek bir satranç oyununun ilk hamlelerine tanık olduk. Pazar günü İtalya kullandığı sert ve suçlayıcı dille temayüllerin, UEFA jargonunun dışına çıktı. Başkan Gioncarlo Abete, "2012'de hakkımız yendi. Turnuva siyasi kaygılar nedeniyle Polonya&Ukrayna'ya verildi" diyerek UEFA'nın "Kol kırılır yen içinde kalır" gizli kuralını zorladı. İtalya'nın çizmeyi aşması büyüklük rahatlığından herhalde. Fransa da benzer bir rahatlık içinde. Fransa Futbol Federasyon Başkanı Jean Pierre Escalettes, "28 Mayıs'ta 'EURO 2016 Fransa'da!' sözünü duymak için sabırsızlanıyoruz" ifadesiyle Platini faktörüne çok güvendiğini gösterdi.

ÜÇ AYDA 7 OY GEREK
2012 yarışında teknik puanlamada önünde olduğumuz İtalya'nın tehditkar stratejisini uygulamıyoruz. "Avrupa futboluna yeni ve tarifsiz heyecan" diyerek istekli ve hazır bir görüntü veriyoruz. TFF Yönetim Kurulu Üyesi Levent Kızıl, "Stat ve ulaşım başta olmak üzere teknik puanda birinci çıkacağız" iddiasında. Ancak teknik puanın çok da önemli olmadığının da altını çiziyor ve Polonya-Ukrayna'nın bu kriterde sonuncu olup 2012'yi aldığını hatırlatıyor.
Zafer Yıldırım ise "Stratejimiz, turnuvayı ne kadar istediğimizi göstermek. Üç aylık süreci 13 oyun 7'sini almak için iyi değerlendireceğiz" dedi. Oyu olan ülkeler, Ukrayna, Slovakya, Malta, Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail, İspanya, Portekiz, Hollanda, Almanya, Litvanya, Danimarka, Romanya, İngiltere.
Üyelerin projelere bakıp oylarını ona göre kullanacakları yönündeki yaklaşım tam saflık olur. Burada çok ileriyi görerek yapılacak satranç hamleleri sonucu belirleyecek. 2018 Dünya Kupası için Portekiz-İspanya, Hollanda-Belçika, Rusya ve İngiltere'nin aday olduğu bir dönemde herkes 1 oy hesabı yapacak. Haydi hayırlısı!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA