Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Oyuncular reyting profesörü oldu

Yıllarını Yeşilçam'a vermiş dev oyuncular her sabah ellerinde reyting listeleriyle "derslerine" çalışıyor

Eskiden oyuncu olmak "rol kesmek" ten ibaret sayılırdı. Ama şimdi öyle mi? Oyuncular aynı zamanda birer "reyting profesörü" olmak zorundalar. Neden mi? Anlatayım: Efendim, son zamanlarda bazı televizyon kanalları, yapım şirketleriyle bir dizi üzerine anlaşma yaparken, "reyting barajı" maddesi ekliyorlar. Örneğin "Eğer 9.9 reytingin üzerine eklenecek her artı puan için bölüm başına ekstra 20 milyar lira daha ödeme yapılır" gibi... Yani yapımcılar artık "bölüm başına" değil, "puan başına" para alır hale geldiler. Doğal olarak pek çok yapım şirketi bu durumu dizi oyuncularına da aynen yansıtmaya başladı. Sembolik sayılabilecek bir "ana para" ödeyip, oyuncuya diyorlar ki; "9.9'un üzerindeki her artı reyting puanı için sana ekstradan 10 milyar daha para öderiz..."

OYUNCULAR DERSTE
Geçenlerde Yeşilçam'da pek çok büyük filmin altına oyuncu olarak imza atmış, şimdilerde televizyon dizileriyle sanat yaşamını devam ettirmeye çalışan saygın bir aktör aradı. Sesi ağlamaklıydı. Önce reytinglerin neye göre hesaplandığını, A,B,C grubu kriterlerinin ne olduğunu sordu. Bildiklerimi anlattım. "Kusura bakmayın" dedi, "Bunları öğrenmek zorundayız. Çünkü artık oyunculara reyting puanı üzerinden para ödenmeye başlandı. Ne kazanacağımızı, ne kaybedeceğimizi bilmemiz için bu bilgilere ihtiyacımız var. İster istemez reyting okuluna yazıldık yani..." Daha önce de oynadığı dizi yayından kaldırılan genç ve ünlü bir kadın oyuncu E-Mail göndermişti. "Her sabah sete geldiğimizde reyting raporları inceleniyor. O anda oyunculuğun hiçbir önemi kalmıyor. Bütün konsantrasyonumuzu yitiriyoruz. Çünkü reyting imtihanından geçiyoruz. Eğer sonuç başarısızsa, o moral bozukluğuyla işe başlıyoruz ve doğal olarak performansımız olumsuz yönde etkileniyor..." Düşünsenize, bir kere... Yıllarınızı oyunculuğa vermişsiniz, konservatuarlar bitirmiş, önemli filmlerde rol almış, hatta ödüller kazanışsınız. Yani kendinizi "kariyer" açısından ispatlamışsınız. Ama yetmiyor. Bir de "Reyting Hazretleri"nden diploma almanız gerekiyor. Ne acı...



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA