Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Diziler Arapları nasıl etkiledi?

Dizi sektörümüz için Ortadoğu önemli bir pazar haline geldi. Her hafta yeni bir Türk dizisi Arap ülkelerinin televizyonlarında yayınlanmaya başlıyor. Peki Araplar neden bizim dizilerimize bu kadar ilgi gösteriyor? Neyinden etkileniyorlar? Bizde sıkça tartışıldığı gibi dizilerdeki bazı sahneler orada da ahlaki erozyona yol açıyor mu? Ürdün'de yaşayan Suudi Arabistanlı gazeteci dostum Abir Zaki, geçenlerde Ürdün Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Asya Dilleri Bölümü Türk Dili Kürsüsü'nde, Şair Dr. Oktay Yivli koordinatörlüğünde ilk "Türk Kültür Günü" etkinliğine katılmış. Bu etkinlikte Türk Kadınlar Kolu tarafından yapılan çeşitli Türk yemekleri kermes şeklinde ziyaretçilere sunulmuş. Bazı Türk kurumları ve Türk şirketleri kendi ürünlerini tanıtmış. Ayrıca şiir dinletisi, Türk Halk Müziği konseri, Türk Halk Oyunları gösterileri de sunulmuş. Bunların yanı sıra, gelecek eğitim yılında Türk Filolojisi (Türk Dili ve Edebiyatı) bölümü açılacak ve böylece 4 yıl sonra ilk Ürdünlü ve diğer Arap öğrenciler Türk Filolojisi bölümünden mezun olacakmış. Abir Zaki, üniversitede etkinliği izlerken "fırsat bu fırsat" deyip, kermese gelen öğrencilere Türk dizileri hakkındaki fikirlerini sormuş. İşte Arap gençlerin bizim diziler hakkındaki ilginç yorumları:

* Konularda fazlasıyla aşk var. Artık diziler birbirlerine çok benzemeye başladı.

* Evlilik dışı gebelikler neden bu kadar işleniyor? Eminiz ki gerçek hayatta Türk toplumunda böyle değildir. Bizlere bu biraz abartılı geldi ve bu yüzden çoğu aileler ahlak değerlerimiz elden gidiyor diye isyan etmeye başladılar.

* O kadar çok dizi gösteriliyor ki Arap kanallarında, gençlerin beyinlerini bunlarla oyalayıp, ülkenin önemli sorunlarından uzak tutmak için mi?

* Bizler de bazı kaybettiğimiz adetlerimizi bu diziler sayesinde yeniden kazanmış olduk. Mesela eve girmeden kapıda ayakkabı çıkarma adeti gibi... (Bu yanıt Abir Zaki'nin çok hoşuna gitmiş.)

* Gençler daha rahat olmaya başladılar, daha rahat içlerini açmaya başladılar, daha duygulu oldular bu diziler sayesinde.

* Çocuklar yaşlarından büyük konuşmalar yapmaya başladılar.

* Başka ülkenin kültürünü bilgi edinmek güzel şey ama bazı ahlaki değerlerimizi kaybetmekten korkuyoruz.

Abir Zaki, üç haftadır MBC kanalında yayınlanan "Tek Türkiye" (Orada "Hayırlı Topraklar" adıyla yayınlanıyor) dizisi hakkında öğrencilerin fikirlerini de sormuş. Çoğunluk, beğendiğini ve çok gerçekçi bulduğunu belirtmiş. Orada anlatılanların kendi coğrafyalarında yaşanan olaylara benzediğini belirtmiş ve bu tür dizilerin daha fazla yayınlanması gerektiğini belirtmişler. Hani bir şeyin uzunluğunu ifade etmek için "Arabın yalellisi gibi" deriz ya, bizim dizileri onun için de beğeniyor olabilirler. Zira bazıları bir başladı mı, bir türlü bitmek bilmiyor!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA