Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Bu belgesel izlenmez mi?

Bravo Haber 7 muhabiri Uğur Koçbaş'a... Meğer Mustafa Kemal Atatürk'ün en net ses kaydı ve en ilginç görüntüleri aylardır YouTube'da duruyormuş da haberimiz yokmuş...
Dahası, Atatürk hakkında yapılan en kapsamlı belgesel, 1958 yılından itibaren ABD arşivlerindeymiş de bizler ayakta uyuyormuşuz.
Haber 7'den Uğur Koçbaş, araştırmacılığıyla bu gerçeği ortaya çıkardı.
Gün yüzüne çıkan bir başka gerçek ise Atatürk'ün elimizdeki tek ses kaydı olan Nutuk konuşmasındaki gibi tiz bir sese sahip olmadığı... Belgeseldeki doğru teknikle kaydedilmiş ve zamanın tahribatına uğramamış ses kaydında Atatürk'ün tok bir sese, harika bir telaffuz ve tonlamaya sahip olduğu görülüyor.
Atatürk Orman Çiftliği'nde ABD Büyükelçisi Joseph Clark Grew'in Mustafa Kemal tarafından ağırlandığı bölümdeki görüntüler de son derece etkileyici. Atatürk, burada yaptığı konuşmada "Türk milleti tıbben (tabiatı itibariyle) demokrattır. Bu yüksek gayede çok yükselmiş bulunan Amerikan milletinin Türk milletiyle beraber olduğundan hiç şüphem yoktur" diyor. Video paylaşım sitesi YouTube'da birkaç aydır bulunan ancak birçok insanın habersiz olmasından dolayı bugüne dek çok izlenmeyen görüntüler Amerikan Ulusal Arşivleri'nin dijital arşiv bölümünden de indirilebiliyor.
Aslında bu görüntülerin çok küçük bir bölümü, geçen yıl Mimar Sinan Üniversitesi arşivlerine girmiş ve bazı televizyonlarda yayınlanmıştı.
Şimdi bizim televizyonlarımıza düşen görev, ABD'deki ilgili kuruluşlara telif ödeyerek, bu belgeselin tamamını yayınlamak olmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA