Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

'Say' ki İstanbul fethedilmedi

Ünlü piyanistimiz Fazıl Say, 'hamasi' bulduğu için Fetih 1453 filminin müziklerini yapmaktan vazgeçmiş. Teklif önce ona gelmiş ama senaryoyu okuyunca, bunun 'Türk'e Türk propagandası' olduğuna kanaat getirip reddetmiş.
Fazıl Say diyor ki; "Proje diğer toplumlarda ne değer görür bilmediğim için çekildim. Bence sorun yaşayacak. Sadece Türkler sevecekse başkası niye seyretsin? Amaç, 'Biz Batılılar, farklı dinden olanlar muhteşem değilmişiz meğer' mi dedirtmek?"
Tuhaf! Demek ki Fazıl Say'ın sanat icra ederken tek kaygısı, Batı'nın hoşuna gitmesi...

VARSIN RAHATSIZ OLSUNLAR
Evet, belki filmi Yunan halkı, İtalyanlar ve Vatikan beğenmeyecek. Ama Türki Cumhuriyetler'de, Filistin'de, Arabistan'da, Kuzey Afrika'da bayılacaklar.
Peki, oradakiler insan değil mi? Yüzyıllarca Haçlı seferleri altında inim inim inleyen halkların bir filmle gururlanmasını onlara çok mu göreceğiz?
Üstelik, İstanbul'un Fethi bir tarih gerçeği... Yani siyasi bir yorum ya da kurgu değil. Ben nasıl Yahudi olmadığım halde Spielberg'ün Schindler's List filminde gözyaşlarımı tutamadıysam, Amerika'nın fethi beni zerre kadar ilgilendirmediği halde Colomb filmini soluksuz izlediysem, İskoç kanı taşımamama rağmen üç saat boyunca Breaveheart'tan gözlerimi alamadıysam; Batı'da da bu filmi aynı duygularla izleyenler çıkacaktır mutlaka... Onların Fazıl Say kadar 'hamaset güdeceklerini'(!) sanmıyorum.

İNSANİ MESAJI VAR
Ayrıca İstanbul'un fethinin 'Batı'ya medeniyet getirmek' gibi bir işlevi de olmuş.
SAY ki, İstanbul fethedilmedi...
Eğer fetih, Avrupa'ya Rönesans'ı getirmeseydi, çağdaş sanatların tohumları atılmasaydı; klasik müzik bu kadar gelişir miydi? Fazıl Say'ın çaldığı piyanoyu, dünyanın dört bir yanındaki insanlar ayakta alkışlar mıydı?
Fetih aynı zamanda sanatın ihtiyaç duyduğu ivmeyi ve sirkülasyonu da sağlamıştır.
Ve son olarak... Hiçbir fatih yoktur ki, Fatih Sultan Mehmet kadar Hıristiyanlar'a, özellikle de Ortodokslar'a dinlerini dileğince yaşamaları için özgürlük tanısın... Fetih 1453 sadece surların yıkılmasını anlatmıyor, kafalardaki surları yıkan bu 'insani' mesajı da veriyor. Sanırım Fazıl Say'ın gözünden kaçmış...
Fetih 1453'e müzik yapıp yapmamak tabii ki Fazıl Say'ın kişisel tercihidir. Bir gün ona Kurtuluş Savaşı'nı anlatan filmin müziği için de teklif getirebilirler. Sakın kabul etmesin. Zira bu filmi de Batılılar pek sevmeyecektir!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA