Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

TRT doğru olanı yaptı

Kim ne derse desin, ben Eurovision'a katılmama konusunda TRT'nin verdiği kararın yanındayım. Çünkü olayın iç yüzünü biliyorum.
TRT, son üç yıldır EBU (Avrupa Yayın Birliği) nezdinde büyük bir mücadele veriyor.
Almanya dışında son yıllarda yarışmada hiçbir varlık gösterememelerine rağmen, finalde yarışan beş ülkeye itiraz ediyor.
"Burası BM değil, sizler de veto yetkisi olan ülkeler değilsiniz. Bu, halkın eğlendiği bir popüler müzik yarışması" deyip duruyor.
Peki, EBU buna karşılık ne yapıyor?
Kurucu üye olmasına rağmen Türkiye'nin itirazına kulak asmayıp bir de oylama sistemini Türkiye'nin aleyhine değiştiriyor.

ASIL ÖNEMLİ GEREKÇE
Bunlar bilinenler...
Bir de bilinmeyen gerekçe var ki, onu da ben anlatayım:
TRT'nin Genel Müdür Yardımcısı Zeynel Koç, iki yıl önce EBU yönetim kurulu üyeliğine getirildi. Ama TRT, beş daimi üyenin direkt finale yükselmesi ve oylama sisteminin değişmesine itiraz edip bazı ülkeleri de arkasına alınca EBU; Zeynel Koç'un yönetim kurulu üyeliğine son verdi. Yani kendince Türkiye'yi cezalandırmaya kalktı.
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de Türkiye'nin büyüklüğüne yakışanı yaptı ve yarışmadan çekildiğimizi açıkladı. Aslında Türkiye, geçen yıl da Eurovision finallerine katılmayacaktı. Ama yarışma kardeş ülke Azerbaycan'da yapılacağı için TRT bu kararını erteledi.
Çok güvenilir bir kaynaktan edindiğim bilgiye göre; TRT'nin katılmama kararını açıklamasından 20 dakika sonra EBU yöneticileri, kartopunun çığa dönüşmesinden endişe edip bizimkileri aramışlar, "Lütfen kararınızı gözden geçirin, her konuda anlaşmaya hazırız" demişler.

BU İLK TEPKİ DEĞİL
İbrahim Şahin yönetimindeki TRT'nin bu kararlı ve dik duruşunu sergilediği ilk olay değil. Reyting şaibesinin tavan yaptığı günlerde TRT'nin sistemden çıkması da benzer bir tavırdı.
Sözde Ermeni Soykırımı İnkar Yasası'nın Fransız parlamentosunda oylanmasından önce TRT'nin yüzde 15 ortağı olduğu ve merkezi Fransa'da bulunan EuroNews'ten ayrılma resti ile kanal, tasarının geri dönmesinde etkin rol oynamıştı.
Yani Türkiye'nin Eurovision'dan çekilme kararını siyasi malzeme yapmaya kalkıp 'etek boyuna' indirgemeye çalışmak, abesle iştigal olur.
Diyeceğim o ki; Türkiye'nin çeşitli vesilelerle itilip kakılmasına karşı duran, tavizsiz bir tavır sergileyen TRT yönetimini destekliyorum.
Bu ülke Eurovision'suz yaşayabilir ama onursuz asla!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA