Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Ne yaptın öğretmenim?

Yarışmalarda ortaya çıkan manzara aklıselim vatandaşları iyice rahatsız etmeye başladı. Toplumun bilgi ve genel kültür düzeyinin düşüklüğünü ortaya koyan yarışmalar, eğitim-öğretim sistemimizin köklü değişiklikler geçirmeye muhtaç olduğunun en belirgin göstergesi olarak yorumlanıyor.
Bu arada insan ister istemez "Acaba cahil insanlar özellikle mi seçiliyor? Böylece yarışmacının yaratığı sansasyon mu kullanılmak isteniyor?" diye düşünmeden de edemiyor.
Geçen hafta adı bende saklı bir okurum, yine adı bende saklı bir yarışmaya başvurduğunu, sınavda yüksek bir puan aldığı için geri çevrildiğini iddia etti. Umarım bu durum sadece bir iddia ve hezeyandan ibarettir.

EZBERİNDE YOK
Okurumuz Kemal Kozan da aynı konunun rahatsızlığını duyanlardan, İşte mektubu:
"Merhaba Yüksel Bey, ekranlardaki bilgi yarışmalarının çoğalmasıyla birlikte eğitim düzeyinin içler acısı halini de üzülerek izliyoruz.
İlkokul düzeyindeki soruları bilemeyen üniversite öğrencilerinden tutun da, kendi mesleği ile ilgili çok basit sorularda elenenlere kadar hepsini izliyoruz.
Kaldı ki, bu yarışmacılar bir ön elemeden geçirilip oraya öyle çıkartılıyor. Ama 15 Ocak Cuma günü TRT 1'de yayınlanan Cevap Soruda isimli yarışmanın final sorusu, bunların hepsinin üzerine tabiri caizse tuz biber ekti.
Soru şuydu: 'İstiklal Marşı'nın ilk kıtasının üçüncü dizesinin son kelimesi nedir?'

ÖĞRENCİ NE YAPSIN?
Cevaplaması gereken kişi oraya bir sürü adayın içinden seçilip gelmişti. Üstelik üç yarışmacıyı geride bırakıp finale kalmıştı ve en acısı da bu hanımefendi, çocuklarımızı eğitmekle görevli bir öğretmendi.
Öğretmen hanım; iki kelime arasında kaldığını, cevap kağıdına da yanlış kelimeyi yazdığını ve bu soruya cevap vermek istemediğini söyleyerek yarışmadan çekildi.
Sunucu Şoray Uzun'un "Eğer cevap verseydiniz, ne söyleyecektiniz?' sorusuna ise yanlış cevap verdi.
Yanılmıyorsam, ilkokul üçüncü sınıfta öğrencilere İstiklal Marşı'nın tamamı ezberlemeleri için ödev olarak verilir. Şimdi bu hanımefendi, öğrencilerine bu ödevi verdiği zaman öğrencilerinden biri çıkıp da 'Sen daha birinci kıtasını bilmiyorsun, benden tamamını ezberlememi nasıl istersin?' diye sorarsa; ne cevap verecek, onu merak ediyorum. Herhalde yarışmadaki gibi 'Bu soruya cevap vermek istemiyorum' diyerek geçiştiremez. Saygılarımla..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA