Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

'Vefa' kontenjanı istiyorum

Günlerdir bir öneriyi bu köşede dillendirmek istiyordum ama bir türlü fırsat olmuyordu. Nihayet dün sabah Beyaz TV'deki Söylemezsem Olmaz programına konuk olan İhsan Gedik'i izleyince, her şeyi bir kenara bırakıp klavyenin başına geçtim. İhsan Gedik'i benim jenerasyonum iyi tanır. Yeşilçam'ın en iyi 'kötü' adamlarından biridir. Duyunca, kulaklarıma inanamadım; 48 yılda 600 filmde rol almış. Kızının ismini Fatma Türkan koyacak kadar Yeşilçam'a gönül vermiş bir emektar. Şimdilerde yazdığı 'Dünden Bugüne İhsan Gedik' kitabının gelir beklentisi ile kıt kanaat geçiniyor. Zor durumdaki pek çok Yeşilçam emektarı gibi...
İhsan Gedik geçenlerde haber bültenlerine de konu olmuştu. Taksim'de tek başına yürürken düşüp yaralanmış, polisler tarafından himaye edilmişti. Görüntüler gerçekten de hepimizin yüreğini burkmuştu.

GÖREV YAPIMCILARIN
Gün geçmiyor ki bir Yeşilçam emeklisinin perişan hali haber bültenlerine, magazin programlarına, gazete manşetlerine konu olmasın. Görünen o ki, sanatçılar bu konuda herhangi bir dayanışma gösterecek cesaret ve sorumluluktan yoksun. Eğer öyle olmasaydı; çoktan hem kendilerini, hem de yaşlı meslektaşlarını garanti altına alırlardı. Bu durumda görev, dizi yapımcılarına düşüyor.
Şu anda ekranlarda 80'in üzerinde dizi var. Yan karakterleri ve figürasyonuyla birlikte nereden baksanız 8-10 bin kişilik bir oyuncu kadrosuna istihdam yaratılıyor.
Önerim şu:
Her dizinin içinde, bir ya da birkaç güç durumdaki oyuncu için 'Yeşilçam kontenjanı' açılsın. Güç şartlar altında yaşam mücadelesi veren, ihtiyaç sahibi eski ve değerli oyunculara ömürlerinin son demlerini 'onurlarıyla' yaşamalarını sağlayacak iş imkanları yaratılsın. (Bunları yazarken sevgili Eşref Kolçak ağabeyimin kulağıma fısıldadığı "20 yıldır kimse bana iş vermiyor" sözleri kulaklarımda yankılanıyor.)
Peki bu naçizane öneriyi hayata geçirmek çok mu zor?
Hiç de değil... Bir-iki yapımcı 'Haydi bakalım' dese, yetecek. Zira başrol oyuncularına bölüm başına 60-70 bin lira verenlerin bu kadarcık bir 'vefa borcundan' uzak kalacaklarına ihtimal vermiyorum.
NOT: "Zamanında çok para kazandılar. Biriktirip kendilerini garanti altına alsalardı" diyenlere bilgi: İhsan Gedik 50 kuruş yevmiye ile çalışıyordu. Yılın iki ayı iş bulup kalan 10 ayını rol bekleyerek geçiriyordu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA