Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

İkiz dramın acısı

Acı haber medyaya yansıdığı günden beri kafamda aynı soru dolaşıp duruyor: 'İkiz kardeşler nasıl olur da aynı vardiyada, aynı panoda, aynı galeride çalıştırılır?'
Soma'daki iç paralayan haberlerden biriydi. Somalı tek yumurta ikizleri Süleyman ve İsmail Çata, maden faciasında can vermişlerdi.
Hayatlarında bir an bile birbirlerinden ayrılmamış, askerlik görevlerini birlikte tamamlamış, aynı gün evlenmiş, aynı gün Soma'da karşılıklı daire almış ve ne yazık ki ölüme de el ele, kol kola gitmişlerdi...
Maden işçileriyle ilgili çalışma yönetmeliğinde bu konuda kesin bir hüküm olup olmadığını bilmiyorum. Yaptığım kısa araştırma, kardeşlerin aynı vardiya ve bölgede çalıştırılmamaları gerektiğine işaret ediyor. Zaten öyle de olmalı. Askerde de kardeşler aynı operasyona götürülmezler. Hatta aileleri onay vermezse, aynı tarihte askere bile alınmazlar.
Bunun nasıl dramlar getirdiği iki dünya savaşında da ortaya çıkınca, pek çok ülkenin silahlı kuvvetleri böyle bir karar almıştır. (Bkz: Er Ryan'ı Kurtarmak filmi)
Bırakın askeriyeyi, bankacılıkta bile eşler aynı şubede çalıştırılmazlar. Gelin görün ki, maden işletmesi tek yumurta ikizlerini aynı anda, aynı yerde çalıştırmakta hiçbir sakınca görmemiş. Şu aymazlığa bakar mısınız?
Şimdi o acılı annenin, geride kalan acılı eşlerin ve üç yetimin boynuna ne kadar sarılsak boş... Gelir mi o dağ gibi adamlar geriye...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA