Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Bir de damdan düşeni dinleyin

Yine günahsız çocuklarımız; bizim ihmalimiz, sorumsuzluğumuz, vurdumduymazlığımız yüzünden yaşamını yitirdi... Adana'daki facianın üzerine çok şey söylendi, yazıldı, çizildi. Hani damdan düşen Nasreddin Hoca, her kafadan bir ses çıktığını görünce "Bana damdan düşen birini getirin" demiş ya, işte şimdi bana o damdan düşen kişi olarak kulak vermenizi istiyorum.
Yıllar önceydi. Aranızdan hatırlayanlar olacaktır. 'Büyü' adlı korku filminin galasında G-Mall adlı çadırdan bozma sinema salonu yanmıştı. Ben, içeriden en son çıkartılanlar arasındaydım. Eğer itfaiye içeriye beş dakika geç girseydi, şu an aranızda olmayacaktım.
Allah kimseyi ateşle sınamasın. O zor anlarda içimden şöyle dua etmiştim: 'Allah'ım ne olur bedenimi ateşin sıcağıyla tanıştırma. Eğer ille de canımı alacaksan, dumanla boğ beni...' Hani bir laf vardır, 'Ölümlerden ölüm beğenmek' diye, ben o akşam ölümlerden ölüm beğeniyordum işte...
Adana'daki yurt yangınından sonra sabaha kadar gözüme uyku girmemesi bu yüzdendi. O anlara yeniden döndüm. Karanlığın, alevin, dumanın içinde bir kaçış deliği bulabilmek için salondaki çoğu ünlü 200 kişiyle birlikte nasıl çaresizce oraya buraya koşturduğumuzu, karanlıkta ellerimizi duvarlarda gezdirerek yangın çıkışını nasıl umutsuzca aradığımızı hatırladım.
Yanmaktan kaçmak, bir insanın hayatta görüp görebileceği en büyük korkudur. Az ilerinizde tutuşmuş ahşap döşeme cayır cayır yanarken, ağzınızdan, burnunuzdan dolan zehirli duman boğazınıza koca bir bez tıkaç gibi otururken, karanlıkta çaresizce debelenen, oraya buraya sürüklenen insanlar sizi ezmek pahasına kurtuluşu ararken bir yangın kapısına ulaşmak kolay değildir.
O anda o zavallı çocukların neler hissettiklerini o kadar iyi biliyorum ki... Allah kimseye böyle bir korku, böyle bir çaresizlik yaşatmasın. Ben şanslıydım, kurtuldum. Ama emin olduğum bir şey var: Yangın kapısı da, yangın merdiveni de ne kadar güvenli olursa olsun, eğer sizi o kapıya götürecek yolu bilmiyor, göremiyor. hissedemiyorsanız 'yandınız' demektir. Bu nedenle yangında devreye girecek ışıklı yönlendirmeler ya da tatbikatlarda eğitilmiş ehliyetli görevlilerin rehberliği yoksa; ne son teknoloji ürünü yangın kapısı, ne de mükemmel inşa edilmiş bir yangın merdiveni sizi kurtarabilir.
Allah, geride kalanlara sabır versin...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA