Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu temel olarak dikkat eksikliği ve algı bozukluğuyla giden, aşırı hareketliliğin genellikle eşlik ettiği, ama her zaman olmayabildiği önemli bir sorundur. Hastalığın önemi; okul öncesi dönemden başlayıp, erişkin döneme kadar tüm yaşamı etkileyen bir sorun olmasından kaynaklanmaktadır. Oldukça sık görülen dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, aynı zamanda kolay tanınabilir ve uygun ele alındığında başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

BULGULAR

1- Aşırı hareketlilik:
Anneler çocuklarının huzursuz ve uykusuz bir bebek olduğu öyküsünü verirler. Okul öncesi dönemde babaları tutma (istediği olmadığı zaman ağlama, bağırma, kendini yerlere atma, başını duvarlara vurma gibi hareketler), saldırganlık gibi bulgular vardır. Bu çocuklar sonucunu düşünmeden, korkusuzca davranışlarda bulunurlar. Sakarlıkları vardır. Yürürken bazı eşyalara çarparlar. Okul döneminde ise ders süresince yerinde oturamama, devamlı sınıfta dolaşma, engellendiği zaman eşyalarını yere düşürüp onları almak, arkadaşlarını konuşturmak devamlı "kıpır kıpır" olmak dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun bulgularıdır.

2- Kas aktivasyon alanında bozukluklar:
İnce motor beceriler isteyen durumlarda beceriksizdirler. Bisiklet kullanma, top oynama gibi vücudun koordineli çalışmasını gerektiren alanlarda başarısız olurlar. Sorulara yanıt verirken konudan uzaklaşırlar.

3- Gelişimsel sorunlar:
Belirgin yakın bellek sorunları vardır. Önceden öğrendikleri ve tekrarladıkları eski bilgileri kolayca anımsayabildikleri halde, yeni öğrendikleri bilgileri çok kısa zamanda unuturlar. Sağ-sol ayrımında zorlanırlar. Okulda en dikkati çeken bulgulardan biri yazı yazmadaki zorluk, yavaş yazma, hızlı yazdığı zaman yazısının okunamaması, harf atlamaları, kelime atlamaları yapmalarıdır. Ayrıca özellikle ayna hayali olan b, d, p, s gibi harfleri karıştırırlar. Konuşmaya, anlatmaya başladığı şeyin başını unutur, başka şeylerden söz etmeye başlar ve başladığı öyküyü tamamlayamaz. Başkalarının konuşmalarında önemli olan kısmı kaçırır. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocukların çoğunlukla zeka sorunu yoktur. Bir kesim aşırı hareketliliğin aşırı zeka belirtisi olduğunu, bir kesimde bu çocukların zeka sorunu olduğunu ileri sürmektedir. Oysa dikkat eksikliği hiperaktivite sorunu olan çocuklar genellikle normal zeka düzeyine sahiptir. Tedavisi ve yapılması gerekenleri perşembe günü gözden geçireceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA