Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile nasıl başedeceğiz?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi uzman aile ve okulla birlikte yapılması gereken bir sorundur.
Aile: Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan bir çocukla yaşamanın zorluğuyla baş etmenin ilk adımı, çocuğunuzun durumunu kabul etmektir. Rahatsız edici davranışların isteyerek olmadığını, amacın onu kontrol etmek olduğunu anlamak gerekir. Bu çocukların daha fazla kontrole ve disipline gereksinimi vardır. Yemek yeme, ders çalışma, ödev yapma saatleri düzenli olmalıdır. Açık, net ve kararlı kurallar konularak, uygulanması istenmelidir. Fiziksel olmayan cezalarla kurallara uyulmadığı durumlarda disiplini sağlamak gerekir. Ders çalışılan yerin dağınık olmaması dikkat süresini artırır. Ders çalışırken 20-30 dakikada bir ara vererek, çocuğu rahatlatırken kontrolü de sağlayabilirsiniz.
Öğretmen: Aşırı hareketliliğin ve dikkat dağınıklığının en belirgin olduğu ortam sınıftır. Bu nedenle, öğretmenlerin işbirliği olmadan başarıya ulaşmak güçtür. Öğretmenin en önemli görevi, kendine saygısı ve güveni azalan çocuğun başarılı olduğu alanları bularak desteklemektir. Çocuğun sıkıntısını gözönünde tutarak, ondan yapabileceğinin en iyisini istemek gerekir. Arkadaşlarının beceriksizlikleriyle dalga geçmesini engellemek, eşyalarına sahip olmasını konusunda destek çok önemlidir. Bu çocukların dinlediklerini daha iyi öğrendiklerini düşünerek, öğrenmede ağırlığı bu yöne çevirmek, yine yazı ve test güçlükleri nedeniyle başarılarını sözlü sınavlarla değerlendirmek gelişimleri için gereklidir.
Uzman: İlaçlar ve dikkat arttırıcı çalışmaların yanı sıra, çocuğu destekleyici terapi gerekir. İlaç kullanmanın amacı, çocuğun dikkatini ve algılamasını artırarak, sınıf içindeki davranışlarında ve akademik başarısında düzelme sağlamaktır. Ayrıca ilaç tedavisi, boş zaman etkinliklerine uyum ve insanlar arası ilişkide düzelme konusunda da olumlu etkilere sahiptir. İlaç tedavisine doktor tarafından karar verilir ve doz ayarlaması çocuğa göre yapılır. İlaçların bilinen yan etkileri, bazı çocuklarda tikler oluşması ve iştah azalması olarak ortaya çıkar. İlaç kesilince geçerler. Çocukluk döneminde kullanılan, antibiyotik, ateş düşürücü gibi ilaçların bir çoğundan daha güvenlidir. Ömür boyu süren bir tedavi değildir. Vücutta birikmeyen ve kısa sürede atılan ilaçlar olduğundan, bölünmüş dozlarda uygulanır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA