Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ

Okuyucu Mektupları

Sayın Semerci, 5 yaşındaki kızım bir süredir bir yerlere sürtünüyor, ikazları dinlemiyor, kızarıyor ve terliyor. Endişeliyim, ne yapabilirim? Leman Şahin

Çocukluk masturbasyonu: Gelişimsel olarak, özellikle 3-6 yaş arasında çocukların cinsel organlarına merakları olur ve oynarlar. Kısa süreli olan bu durum sorun değildir. Ama cinsel organı uyarma, buna eşlik eden kızarma, terleme, sık nefes alma belirtilerine çocukluk masturbasyonu denir. Bebeklik döneminde bez değişimi sırasında bu duyumu fark eden bebekler, bunu gevşeme, rahatlama yöntemi olarak kullanırlar. Özellikle uyaran azlığı olan çocukların kendilerini uyarma yöntemidir. Yalnız kaldıklarında, onlarla ilgilenilmediğinde, sıkıntılı olduklarında sıklaşır. Bazen uyaran eksikliği olmayan çocuklarda da, özellikle kardeş doğumu, memeden kesilme, bakıcıya bırakılma gibi olaylardan sonra görülebilir. Çocuk uyaran yoksunluğunu kendini uyararak gidermeye çalışır. Ailenin aşırı tepkisi sıklığı ve kaygıyı artırabilir. Cinsel organda irritasyon yapabilecek, enfeksiyon, şişlik gibi kaşıntı yapabilecek durumlar olayın nedeni ya da başlatıcısı olabilir. Tanınması kolay ve halledilebilen bir sorundur. Anne babanın bilgilenmesi en önemli adımdır. Anne babayla daha fazla birlikte olmak, dikkatin başka yöne çekilmesi, fark edilip çocuğa başka bir seçenek sunulması, uykuya dalma döneminde masal anlatma ve çocuğun saçının okşanması, elinin tutulması yeterli olabilir. Sıklığı artarsa çocuk psiyatristi yardımı gerekebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA