Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ELVAN DEMİRKAN

'Keşke' sendromu...

Yaşantınızı şöyle bir gözden geçirin...
Şöyle son 10 yılda verdiğiniz kararları bir düşünün. Evliliğinizden iş, ev, arkadaş seçimine kadar pek çok konuda farklı kararlar vermiş olsaydınız; bugün hayatınız ne kadar farklı olurdu? Daha iyi ya da daha kötü olabilirdi ama kesinlikle şimdikinden başka bir düzeniniz olurdu.
Zamanında doğru olduğunu düşündüğümüz ama yaşadıkça aslında bizim için yanlış olabildiğini gördüğümüz kararlar... Verdiğimiz her karar, bize bir şeyler kazandırdığı kadar kaybettirdi de...
Hele pişman olduğumuz kararlar...
Geçmişin pişmanlığıyla, geleceğin endişesiyle, şimdinin tatminsizliğiyle ve 'keşke'lerle yaşıyoruz.

HAYAT İNSANI SINIYOR
Hayatımda sonradan pişman olduğum çok şey yaşadım. İçimdeki his yarı 'evet', yarı 'hayır' iken, pek çok kararı zaten olması gereken şeyler oldukları ve süreci yavaşlatmamak için fark etmeden verdim. Şimdi bildiğimi, tecrübe etmeden 20'lerimde bilseydim, farklı seçimler yapar mıydım acaba?
Sanmıyorum...
Hayat, insanı sınamadan bazı şeyler idrak edilmiyor.
Ama daha genç 'ben'e şunu söylemek isterdim: "İyi bir insansın.
Bunu bil ve değerini anlamak için 30 yıl bekleme!"

PİŞMAN OLMAK KÖTÜ DEĞİL!
Yıllardır farklı kültür, din ve ırktan insanlara stresi idare edebilmenin yollarını öğretiyorum.
John Hopkins Üniversitesi, Smithsonian Institute gibi yerlerde, insan beynini anlamaya kendini adamış pek çok bilim adamından, insanın duygusal gelişimi ile ilgili çok şey öğrendim.
Hayata karşı tavrımızı inceleyen dört kitap yazdım.
Dalai Lama ile bile tanıştım.
Tüm bu tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim: Bu dünyada '"Mutluyum" diyebilen insanların, benden daha az problemleri kesinlikle yok!
O yüzden bu perspektifi kaybetmemek gerek. Hayatta bazen doğru kararlar veriyoruz ama genelde verdiğimiz kararlar çerçevesinde doğruyu bulmamız gerekiyor.
İnsan tecrübelerinden bir şey öğrenmeden de gidebilir bu dünyadan...
Belki de yaşadıklarımız; olgunlaşmak ve hayatımızdaki öncelikleri tekrar değerlendirmek için yaşanması gereken şeyler...
Yaşıyoruz ve ve önceliklerimiz netleşiyor.
Daha bilinçli ve sorumlu bir hayat yaşamak için kendimizi tahlil etmesini öğreniyoruz. Kendi 'yanlışlarımızla' olgunlaşabilmeyi öğrenmek gerekiyor.
O yüzden pişman olmak aslında o kadar da kötü bir şey değil...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA