Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Bebeğim sebepsiz yere sürekli ağlıyor

Altı aylık bir kız annesiyim. Üç aydır bebeğimdeki gaz sorunu nedeni ile zor günler geçirdik. En büyük şikayetim; kızım ağladığında sebebini tam ayırt edememek. Hatta bazen artık ağlamayı bir huy haline getirdiğini ve sıkıntısı olsa da olmasa da ağladığını düşünüyorum. Ama bir taraftan da; gerçekten ağrısı olduğunda ya da hastalandığında bunu anlayamamaktan korkuyorum. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

Gazlı çocukların anneleri genellikle sizin yaşadığınız korku ve tereddütleri yaşar. Bazen ağlama sebebinin gazdan mı yoksa başka bir nedenden mi kaynaklandığını anlamak zor olabilir; ama bebeğinizi daha çok tanıdıkça belirtileri sağlıklı değerlendirmek mümkün olur. Buna karşın size gerçek ağrıyı ayırt etmeniz için birkaç küçük ipucu verebilirim. Ağrısı olan bebek; n Kaşları çatılmış, alnı kırışmış ve gözleri kapalıdır. n Günlük davranışları değişmiş, iştahı azalmış, huzursuz ve gergindir. n Ya daha fazla uyur ya da daha az; uykusundan aniden ağrı ile uyanır. Bebekler şiddetli ağrıları olsa bile, çok yorulduklarından kısa süreler ile uykuya dalabilir. n Nefes alırken inler ya da soluklarını tutarlar. n Yumrukları sıkılmıştır; bacaklarını karınlarına çeker ya da tekme atarlar. n Kucağına alan kişiye sıkıca sarılır, basıyorsa topallar ya da hiç hareket etmek istemez. n Ağrıyan yerini kaçırmaya çalışır. İdrar yolları enfeksiyonu, kulak iltihapları ve ishal; bebeklerin ağlamasına sebep olan enfeksiyonların başında gelir. Bunların yanında fark edilmeden meydana gelen göz beyazındaki çizilmeler, anne saçından dökülen kılların penis ya da parmak etrafına dolanması ya da çekiştirirken köprücük kemiğinin çatlayarak hasar görmesi de; sebebi zor anlaşılan ağlamalara yol açabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA